Novi kineski cilj – nadmašiti „Teslu“

Više od polovine svih vozila sa pogonom na nove energije nalazi se u Kini. Kineske marke, ipak, nisu prvo što nam padne na pamet kada pomislimo na automobile. Iako nemaju reputaciju popularnih, u Kini poslednjih godina nastaje novo tržište električnih automobila i svi žele da nadmaše „Teslu“. Kome će struja na tom tržištu doneti profit, a koga će drmnuti?

Kompanija „Bajton“ osnovana je 2017. godine sa idejom da preoblikuje mišljenje ljudi, ne samo o kineskim automobilima, već urbanim vozilima uopšte. Izvršni direktor „Bajtona“ kaže da suština nije u motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, već u nečemu što oni zovu iskustvo pametnog automobila.

Sa 48-inčnom tablom koja obećava pametnu kontrolu, automobil je zamišljen kao prostor visoke tehnologije, pre nego brza mašina.

„Ovo nije ni automobil, ni pametni telefon. Svetu donosimo najbolje od svega toga zajedno. Čak i u scenariju normalne vožnje, dobijate izvanredno iskustvo. A ako razmišljate o automatizovanoj vožnji, to će tek biti neverovatno“, kaže Danijel Kirčert, generalni direktor „Bajtona“.

Stručnjaci smatraju da novi igrači moraju kao prioritet da postave električni pogon i dodatke visoke tehnologije, ukoliko žele da osvoje automobilsku industriju i ostvare tri ključne stvari.

Prva je velika baza potrošača. To je poseban izazov jer je tržište već veoma konkurentno. Broj dva su investitori. U industriji koja zahteva mnogo keša i dugačak period rasta, kapital je sve. I to neće biti jednostavno ako ste samo još jedna tradicionalna automobilska kompanija.

I na kraju – vlasti. Kineske vlasti više ne izdaje dozvolu za proizvodnju automobila sa pogonom na benzin ili gas. Umesto toga podržavaju nove energije. Za nove automobilske kompanije, pogon na struju je najbolji način da dobiju podršku lokalnih vlasti, kao što je na primer zemljište za fabriku.

Treba proći sve testove stvarnog života 

Međutim, ispod entuzijazma leži provera u stvarnosti. Oni koji su skeptični u pogledu novih automobilskih kompanija ukazuju na problem brzine proizvodnje i kontrole kvaliteta. Nakon nekoliko vesti o kašnjenju isporuka i problema sa kvalitetom u industriji, investitori su oprezni.

Rejmond Tsang, partner u kompaniji „Bejn end kompani“ ističe da i dalje mnogo investicija ide u ovaj sektor, ali da je očigledno da usporavaju u poslednjih 12 do 18 meseci.

Sve više potrošača sumnjičavo je i prema poslovnom modelu. Kritičari kažu da taj model izgleda dobro samo na Pauer point prezentaciji.

„Ono što shvataju i investitori i što razume tržište kapitala, ne radi se samo o tome da imamo odličnu ideju i jedinstveni inovativni proizvod, za koji verujemo da imamo. Važno je i upravljanje osnovnim stvarima kao što su troškovi, pronalaženje dobrog poslovnog modela“, objasnio je Danijel Kirčert.

„Bajton“ proizvodi automobile u sopstvenoj fabrici. Njegov osnivač, bivši direktor BMV-a, kaže da ima 50.000 rezervacija i uveren je da će postići proizvodne ciljeve kada automobili krenu u isporuku krajem godine.

Ipak, pravi test za „Bajton“ biće kada kada automobili budu u rukama korisnika i točkovi osete put.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара