Štampanje hrane i organa – bliska budućnost

Koliko je vlage na imanju ili u voćnjaku, da li su štetočine napale biljke i kakva je zemlja, sve to može da se sazna preko mobilnog telefona. Aplikacija je sve više i gotovo za sve. Ako vas zanima da li je mladež bezopasan i to možete da utvrdite mobilnim telefonom. Svakodnevno nastaju nove tehnologije, a profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, doktor Mijodrag Milošević, objasnio je zašto je važno da ih što pre prihvatimo i naučimo da ih koristimo.

Milošević kaže da su nove tehnologije dovele do umrežavanja i bolje komunikacije sa našom sredinom, kao i da one svakodnevno evoluiraju.

Ističe da je posao njega i kolega da osposobe stručnjake ne samo u korišćenju novih tehnologija, već i u stvaranju novih koje će se primenjivati i kod nas i u svetu.

„To zahteva odgovarajuće finansijsko ulaganje i znanje, a efekti se vide kasnije kroz implementaciju u mnogim sistemima“, kaže Milošević.

Prema njegovim rečima, primena novih tehnologija ne zavisi samo od toga da li će one biti implementirane u privredi, već i od stepena obučenosti stanovništva i njihovom korišćenju.

Milošević objašnjava da se tehnologija svakim danom usavršava u pomaganju i olakšavanju života ljudi, pa se tako razvijaju sve napredniji skeneri kojima mogu da se dijagnostifikuju razni oblici tumora ili aplikacija na pametnim telefonima koja može da prepoznaje melanome.

„Mi gledamo prirodu i neke njene sisteme i na osnovu njih gradimo sisteme veštačke inteligencije. Recimo, kad posmatramo koloniju mrava ili rojeve pčela, mi njihovu podelu rada implementiramo u proizvodnim sistemima – rasporeda resursa, projektom tehnološkom procesa izrade proizvoda, rasporedom rada. Istu tehnologiju koju je priroda stvorila mi primenjujemo metodama veštačke inteligencije“, navodi profesor novosadskoj Fakulteta tehnoloških nauka.

Tri-de modeli umesto kulinarskih recepata 

Kao što smo bezbroj puta do sada iskusili, ono što nam je nekada delovalo nemoguće i što smo viđali u naučnofantastičnim filmovima, sada se obistinjuje.

„Tri-de štampa ljudskih organa, na primer. Danas se uspešno obavlja štampanje ljudskoj tkiva. Internet stvari omogućava korišćenje tehnologija nevezano za geografsku poziciju“, kaže Milošević.

Profesor smatra da je nesumnjivo da će se nove tehnologije dalje razvijati. Tako je čovečanstvo i došlo do nove četvrte industrijske revolucije, koja se odrazila ne samo na industriju, već na zdravstvo i odnos čoveka prema prirodi.

Prema njegovom mišljenju, u narednom periodu neće doći do krupnijih koraka, već mnogo sitnijih, koji će u jednom trenutku dovesti do nove industrijske revolucije.

„Primena tri-de štampe kada je u pitanju hrana, recimo. Moguće je odštampati hranu, pogotovu slatkiše, kolače i testenine. To je tehnologija koju je razvila Nasa, da bi astronauti mogli da se hrane tokom dugih letova. Mislim da će se u bliskoj budućnosti to primenjivati i u širim okvirima. Kuvari i domaćice će u budućnosti razmenjivati tri-de modele torti koje će moći da štampaju“, zaključuje Milošević.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво