„Volvo“ povlači milion vozila

Švedski proizvođač automobila „Volvo“ povući će sa tržišta širom sveta više od milion vozila jer bi se pojedini delovi motora mogli istopiti.

Portparol "Volova" rekao je da bi problem, u najgorem slučaju, mogao da izazvove požar na motoru.

Kompaniji "Volvo" dosad nije prijavljen nijedan incident.

Prema izveštaju švedske televizije SVT, problem se odnosi na modele s četvorocilindričnim dizel motorom proizvedene od 2014. do 2019. godine, a radi se o modelima V40, V60, V70, S80, XC60 i XC90.

To je druga loša vest ove nedelje za „Volvo“ koji je u kineskog „Džilija“. U četvrtak je kompanija objavila oštar pad profita u drugom tromesečju 2019. uprkos značajnom rastu prodaje, navodi agencija DPA.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 28. jul 2019, 09:06) - anonymous [neregistrovani]

Volvo

I pored svega, Volvo je i daje najbolji automobil na svetu.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 18:07) - THEduke [neregistrovani]

Koment

Sreca pa se delovi ne rade kod nas .. iako mi sve znamo i u sve se mesamo sa velikom dozom razumevanja i to sa autoindustijom koja ne postoji .. jasno je da sve sto dolazi i Kine ne mora i nije losa roba .. Oni su vekovima ispred nas i to treba prvo shvatiti a onda i postovati .. i jos nesto, neka neko posalje sliku Volvo-a sa tim problemom a kamoli da de zaplio od istog Hvala

(ponedeljak, 22. jul 2019, 02:23) - anonymous [neregistrovani]

Nova auta ,,,

nova tehnologija , " okolo kalaji ,unutra belaji " ...

(nedelja, 21. jul 2019, 14:41) - anonymous [neregistrovani]

dobro je

Uh na sreću nemam ovaj model pa ne postoji opasnost da mi se zapali motor. Vozim escort a iz 1996 godine i sve je u redu.

(nedelja, 21. jul 2019, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

Ne može i jare i pare

Korporacija Volvo je krajem prošlog vijeka zapala u ozbiljne finansijske probleme i 1999 ju je otkupio Američki Ford za 6,5 milijardi $ (ovdje pišem o Volvo automobilima dok je korporacija Volvo Truck druga priča) ali s obzirom da se ništa fundamentalno nije promijenilo ni u poslovanju ni u proizvodnji gubici su se gomilali i Ford se jednostvano povukao iz svega prodavši svoje akcije Kinezima 2010, za 1,5 milijardi evra. E onda Kinezi stupaju na scenu tako što su odmah svim kooperantima dostavili dopis da u narednih devet mjeseci smanje cijene svojih komponenti za 30 % ili će im naći zamjenu, normalno u Kini. Većina nije uspjela da za toliko smanji cijenu te su zamijenjeni Kineskim proizvođačima i materijalima, tako da danas u vozilima Volvo dominira kineska roba, dakle svi unutrašnji materijali su kineski, sva elektronika i elektrika je prije bila Boshova a sad i tu dominira kineska roba a model XC 40 je prvi Volvo koji se u potpunosti proizvodi u Kini samo je glavni vazdušni jastuk za vozača proizveden u Belgiji.