FBI da ispita rusku aplikaciju „Fejsap“

Vođa senatske manjine, demokrata Čak Šumer, zatražio je od američkih federalnih službi da započnu istragu o popularnoj aplikaciji „Fejsap“, koja menja korisničke fotografije i čini ih mlađim ili starijim.

Šumer je na Tviteru rekao da je „duboko uznemirujuće“ što bi lični podaci američkih građana mogli da završe u rukama „neprijateljske strane zemlje“.

Senator je zatražio od FBI i Federalne trgovinske komisije da sprovedu istragu o aplikaciji.

Aplikacija Fejsap (FaceApp) stekla je veliku popularnost nedavno kada je nekoliko popularnih influensera i poznatih ličnosti podelilo svoje fotografije prethodno obrađene u pomenutoj aplikaciji.

Neki tehnološki stručnjaci rekli su da postoji mogućnost da ruska kompanija koja je razvila aplikaciju čuva fotografije korisnika, koje kasnije može da iskoristi i poveže ih sa njihovim nalozima na drugim društvenim mrežama i time napravi baze podataka.

Fejsap je oštro demantovao optužbe.

„Vajerles leb“, kompanije iz Sankt Peterburga, saopštila je da ne čuva fotografije za stalno i ne prikuplja velike količine podataka, samo aploudujući određene fotografije koje su korisnici odobrili.

„Uprkos tome što je veći deo tima lociran u Rusiji, korisnički podaci se ne prebacuju u Rusiju“, naveli su iz kompanije za sajt Tek kranč.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво