B-21 „rejder“, novi američki bombarder

Proizvođač vojne tehnologije „Nortrop Gruman“ počeo je u saradnji sa američkim vazduhoplovstvom pravljenje prvog B-21 „rejder“ bombardera. Avion, koji će nositi i konvencionalno i nuklearno naoružanje, biće prvi novi američki teški bombarder u poslednjih 30 godina.

Šef vazduhoplovnog generalštaba, Dejvid Goldfajn, nedavno je otkrio javnosti da je prvi B-21 bombarder u fazi izgradnje, prenosi Nešenal interest (The National Interest). Avion je nazvan po Dulitlovim „rejderima“, jurišnoj grupi B-25 „Mičel“ bombardera, koja je napala Japan pet meseci nakon Perl Harbora.

Prvi ugovor za razvoj B-21 potpisan je sa „Nortrop Grumanom“ 2015. godine, a ime „rejder“ obelodanjeno je 2016. Godinu dana kasnije Los Anđeles tajms naveo je da će izrada aviona biti rađena u postrojenju kod Palmdejla u Kaliforniji, gde se B-1B i B-2 bombarderi sklapaju.

Tačan iznos koštanja programa je nepoznat, ali se procenjuje na između 80 i 97 milijardi dolara.

Američko vazduhoplovstvo ima velike planove za B-21 – planira se kupovina 100 letelica koje će da zamene B-2 „spirite“ i B-1B „lensere“, po ceni od 656 miliona dolara. Poređenja radi, F-35 lovci koštaju 89,2 miliona.

Osim onih koji će zameniti starije letelice, američko vazduhoplovstvo planira da poveća ukupan broj bombardera za 75, a jedan „tink-tenk“ Centar za stratešku i budžetsku procenu smatra da će vojska kupiti čak 288.

O samoj letelici ne zna se mnogo detalja, imajući u vidu da se sve informacije tajne. B-21 imaće dizajn „letećeg krila“, slično kao i njegov prethodnik B-2, a poput njega nema rep niti horizontalne i vertikalne stabilizatore.

Takođe, procenjuje se da će biti iste veličine kao svoj prethodnik, mada postoje neke procene da bi mogao da bude malo manji.

Ostali detalji, ukljujući stelt karakteristike, elektroniku, snagu motora, kapacitet naoružanja nisu poznati. B-21 će sasvim sigurno ostavljati još manji radarski trag od B-2, imajući u vidu 30 godina napretka na polju stelt tehnologije.

Pogon će mu najverovatnije davati dva turbomlazna motora, ali će skoro sigurno biti, poput B-21, subsoničan avion, kako bi bio što manje uočljiv.

Što se naoružanja tiče, B-21 će najverovatnije morati da bude sposoban da ponese barem jednu „Massive Ordnance Penetrator" (MOP) bombu. Dugačka šest metara i teška 13,6 tona MOP može da uništi podzemne bunkere i komandne centre i probije 60 metara armiranog betona. B-2 trenutno može da nosi dve MOP bombe.

B-21 će nositi i nuklearno oružje - najverovatnije B-61-12 termonuklearnu bombu, kojoj može da bude podešena snaga, pa njen destruktivni potencijal može da bude 300, 1.500, 10.000 ili 50.000 tona TNT-a. Poređenja radi, bomba u Hirošimi bila je snage 16.000 tona TNT-a.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи