Izum naših studenata, bicikl na električni pogon

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta zaslužno je u finalu prestižnog svetskog univerzitetskog takmičenja "International Future Energy Challenge" , koji se održava u Americi. Naš tim će od 29.jula odmeriti znanje sa studentima iz Indije, Nemačke, Holandije, Kine I SAD.

Njihov rad je bicikl na električni pogon, izum kojim će se boriti za prestižnu nagradu. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Ružica Cvetanović, Silvester Forgo, Nevena Paramentić i Miloš Milešević, objasnili su šta je njihova inovacija i po čemu se ona razlikuje od postojećih.

„Bicikl na električni pogon je motor koji ima baterije koje su litijum jonske. Ovo je uređaj na kome smo radili godinu i po dana. Uređaj karakteriše veoma velika efikasnost i način kontrole kao i optimizacija koju od nas traže organizatori. Bicikl može da ide i do 48 kilometara na sat. Na biciklu je i mobilni uređaj na kome je razvijena android aplikacija na kojoj su neki od parametara vezanih za električni bicikl“, rekla je Ružica Cvetanović.

Električni bicikl sa sofisticiranom opremom kojim će se naši studenti boriti za prestižnu nagradu ima svoju cenu.

„Prvi prototip koji razvijate uvek je skup. Mnogo je tu vremena i testiranja. Mi smo gledali  da sa ovim uređajem dostojno predstavimo naš fakultet“, rekao je Miloš Milešević.

Za ovakve projekte važno je obezbediti i materijale za projekte.

„Uspevamo, uz pomoć sponzora i obraćanjem direktno proizvođačima a koristimo i sve pogodnosti interneta“, rekla je Nevena Paramentić.

Veliki novac je potreban da bi smo platili put do Amerike kao i troškove priprema za finale i polufinale, istakao je Silvester Forgo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво