Naučnici razvijaju aplikaciju koja će razumeti zašto beba plače

Roditelji jedino na osnovu bebinog plača mogu znati šta joj treba, ali zabrinuti i neiskusni često teško razumeju u čemu je problem. Grupa američkih i kineskih naučnika radi na razvoju sistema veštačke inteligencije koji može da razlikuje kada beba plače zato što je gladna, bolesna ili želi da je uzmemo u naručje.

Svaka vrsta bebinog plača ima određena zajednička obeležja koja roditelji uspevaju da prepoznaju svesno ili nesvesno. Roditeljima polazi za rukom da protumače plač svojih beba, mada se često dešava da se ne slažu, ali i da pogreše.

Naučnicima je bilo teško da otkriju obrasce koji se pojavljuju u raznim vrstama dečjeg plača, ali su uspeli da razviju algoritme i aplikaciju veštačke inteligencije koja će rešiti ovaj problem.

Rezultate istraživanja su zajedno objavili Institut elektrotehničkih nauka i kinesko Udruženje za automatizaciju.

Njihova aplikacija koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje već koriste kompanije poput „Gugla“ i „Amazona“, kako bi prepoznali i protumačili različite karakteristike bebinog plača.

„Kao i u određenom jeziku i ljudskom govoru, u zvuku plača postoji mnogo podataka koji su povezani sa stanjem zdravlja“, ističe profesorka Ličuan Liu, sa univerziteta u Severnom Ilinoisu i jedna od članica istraživačkog tima.

Naučnici su koristili metod kompresivnog očitavanja, proces koji rekonstruiše signal na osnovu oskudnih podataka, ili kada je zvuk snimljen u bučnom okruženju. Oni su razvili algoritam koji može da prepozna kada je plač normalan, a kada ukazuje na bol.

Kako su naglasili u Udruženju za automatizaciju, algoritam se može koristiti širom sveta jer nije vazan za konkretnu bebu. Istraživači se nadaju da će ovaj algoritam pomoći pre svega u zdravstvenim ustanovama u kojima se osoblje oslanja isključivo na iskustvo.

„Krajnji cilj ovog projekta su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje i staratelje. Sarađujemo sa bolnicama i medicinskim istraživačkim centrima, kako bismo dobili što više podataka koji će olakšati rad u kliničkoj praksi“, naglašava profesorka Liu.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 13. jul 2019, 21:53) - a da li moze aplikacija [neregistrovani]

zasto pas laje

kako smo dobro ziveli bez aplikacija..

(subota, 13. jul 2019, 16:41) - Sara [neregistrovani]

Научници развијају апликацију која ће разумети зашто беба плаче

Moja baba je to razumela i bez aplikacije

(subota, 13. jul 2019, 12:50) - anonymous [neregistrovani]

Vrlo poučno

Svaka čast da se neko setio ovoga. To je inače najčešći problem kod dece jer roditelji nisu uvek sigurni zašto im beba plače. Razlog može biti i vrućina, pelene i još štošta. To je ujedno i dobar primer našim mladim talentima u Srbiji kakve aplikacije bi trebalo razvijati.

(subota, 13. jul 2019, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Veštačka inteligencija

Samo me zanima koliko će beba umreti usled pogrešno protumačenog plača, dok ne otklone sve bagove? Ako uopšte i budu želeli da otklanjaju bagove, jer naravno da bogatima nije u interesu da siromašni ne žive u strahu za svoju decu.

(petak, 12. jul 2019, 18:56) - anonymous [neregistrovani]

Korak napred

Ako već majka ne razume zašto joj beba plače, već joj treba "aplikacija", onda takvoj jadnoj bebi treba da razvijete i veštačku majku.