Letelica „Hajabusa 2“ uspešno sletela na „bombardovani“ asteroid

Japanska svemirska agencija primila je signal sa letelice „Hajabusa 2“ koja je obavila istorijsku misiju sakupljanja dubinskih uzoraka sa asteroida.

„Hajabusa 2“ je u aprilu napravila krater iz koga bi trebalo da prikupi dubinske uzorke sa asteroida, u kojima će se, kako se nadaju naučnici, biti vrednih podataka.

Japanska agencija za istraživanje svemira saopštila je da primljeni podaci potvrđuju da se letelica spustila i sigurno podigla posle uzimanja uzoraka, kako je i bilo planirano. Sam boravak na asterodu trajao je nekoliko sekundi, dovoljno da aparat usisa uzorke.

Asteroid koji je predmet istraživanja udaljen je oko 300 miliona kilometara od Zemlje. Očekuje se da će se „Hajabusa 2" vratiti na Zemlju krajem sledeće godine sa dragocenim uzorcima.

Ovo će biti prva svemirska letelica koja je uspešno sakupila dubinske uzorke sa jednog asteroida, a sličnu misiju planira i američka svemirska Nasa na drugom asteroidu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво