Osmi „Tesla reli“ počinje 12. jula

Glavni cilj „Tesla relija“ je povećanje svesti vozača i široke javnosti o primarnoj obavezi zaštite i očuvanja životne sredine. Ovaj reli već godinama spada u elitna takmičenja ove vrste, i kao takvo je priznato i prepoznato od strane međunarodnih institucija.

Na „Tesla reliju“ učestvuju ekološka vozila, svrstana u tri klase, električna, hibridna i vozila koja koriste alternativna goriva. Trasa osmog relija biće duga 300 kilometara. 

„Počeli smo 2012. godine, i već u prvoj godini smo dobili Svetsko prvenstvo, koje smo mi organizovali. Učestvovalo je sedam zemalja na prvom reliju, da bi se sve više uvećavao broj učesnika. Nekada su na Tesla reliju učestvovala i vozila na plin i na metan, a od prošle godine učestvuju samo električna i hibridna. Sledeće godine ćemo uvesti i vozila na hidrogen, koja su budućnost“, objašnjava gost Jutarnjeg programa, Dragan Škrinjić iz Eko kluba Srbije. 

Primarni cilj ovih aktivnosti je rad na podizanju svesti o upotrebi automobila sa nultom ili smanjenom emisijom štetnih materija koje se emituju u atmosferu, kako kod vozača, tako i kod široke javnosti. „Tesla reli“ je samo jedna od aktivnosti koja doprinose ovom cilju.

„Suorganizatori smo Eko sajma na kojima priređujemo izložbe električnih i hibridnih vozila. Organizujemo tribine, konferencije. Jedan deo „Tesla relija“ je posvećen i humanitarnom radu, a zatim i animaciji turističkih destinacija po Srbiji. Tako da smo što se tiče promocije Srbije i promocije ekologije, među prvima u Srbiji“, dodaje Škrinjić.

Električna i hibridna vozila nisu jeftina, pa ih iz tog razloga nema u značajnijem broju na našim putevima. Nemamo ni zadovoljavajuću infrastrukturu za njihovo korišćenje i održavanje. Eko klub Srbije, naglašava gost Jutarnjeg programa, već dve godine organizuje intenzivne kampanje kako bi predstavnike vlasti podstakle da uvedu subvencije na električne automobile, jer Srbija, i još nekoliko balkanskih zemalja, su jedine u Evropi koje ne daju nikakve podsticaje.

„Ne radi se samo o smanjenju cene automobula kroz subvenciju države, već ukidanja poreza na dodatu vrednost, neplaćanja raznih taksi, dozvola kretanja električnih vozila po žutoj traci, neplaćanje parkinga, i još mnogo različitih podsticajnih mera“, naglašava Škrinjić.

Što se tiče infrastrukture, Srbija je u tom pogledu najviše napredovala. Postoji već oko 40 do 50 punjača u Srbiji. Vlada je pet brzih punjača od 50 kilovata instalirala na ključne tačke u Srbiji, dok manjih od 22 kilovata imaju skoro svi bolji hoteli, čak i neki restorani su počeli da uvode, navodi gost iz Eko kluba.

Osmi „Tesla reli“ se boduje za internacionalni Reli kup, a ove godine će učestvovati takmičari iz Italije, Slovenije, Austrije, Bugarske, Rumunije i Grčke. Iz Srbije će učestvovati vozila na električni i hibridni pogon. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво