Puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji

U Naučno-tehnološkom parku Beograd 5G okruženje je dostupno kompanijama, preduzetnicima i studentima.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, doc. dr Mihailo Jovanović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, prisustvovali su danas događaju koji je „Telenor Srbija“ organizovao povodom puštanja u rad prve 5G bazne stanice u Srbiji u Naučno - tehnološkom parku Beograd.

Kompanija „Telenor“ kreirala je 5G okruženje koje od danas mogu koristiti domaće i strane kompanije, startapovi i studenti tehničkih fakulteta za razvoj rešenja na tehnologiji budućnosti.

Peta generacija mobilne telefonije donosi višestruko veću brzinu prenosa podataka, veću pokrivenost i gotovo potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka. Brzine koje nudi su od 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

„Za razliku od svih prethodnih generacija mobilne telefonije, 5G generacija donosi mnogo brži odziv mreže i mnogo veću brzinu prenosa podataka, što znači da će za mnoge primene, kao što su virtuelna i proširena realnost, za koje smo do sada morali da koristimo fiksne računare, moći da koristimo mobilne uređaje u pokretu. 5G mreža će omogućiti da se sa uređajima upravlja u realnom vremenu, da zažive mreže velikog broja senzora (Internet Of Things) koje upravljaju gradskim servisima i velikim sistemima (Smart City). Sve ovo će uticati ne samo na povećanje kvaliteta svakodnevnog života i smanjenja troškova poslovanja, već će otvoriti i veliki broj mogućnosti za razvoj novih poslova i preduzetništvo“, naglasio je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Na događaju su rešenja predstavile kompanije iz Naučno-tehnološkog parka - "Novelic" i "DigitalWorx" koje će raditi na razvoju primene 5G tehnologije na svojim proizvodima.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво