U „Huaveju“ očekuju da će prodaja telefona opasti za 40 odsto

Osnivač i generalani direktor „Huaveja“ Ren Žengfei izjavio je da će prihodi te kompanije u naredne dve godine biti za 30 milijardi dolara manji nego što je predviđeno, navodeći da je to rezultat sankcija američke vlade protiv kineskog telekomunikacionog giganta.

„Nikada nismo pomislili da je odlučnost SAD da napadne 'Huavej' tako jaka, tako čvrsta", rekao je Ren Žengfei tokom panel diskusije u sedištu kompanije u Šenženu.

Ren je najavio da će „Huavej“ smanjiti kapacitete, uz očekivane prihode od oko 100 milijardi dolara godišnje u naredne dve godine, u poređenju sa 105 milijardi dolara u 2018.

On je, kako prenosi AP, u februaru rekao da je cilj u 2019. godini bio 125 milijardi dolara.

Prodaja „Huavejevih“ mobilnih telefona biće smanjena za 40 odsto, rekao je Ren, potvrđujući izveštaj Blumberga objavljen u nedjelju.

Međutim, on je ukazao da kinesko tržište ubrzano raste i rekao da „Huavej“ neće dozvoliti da restriktivne mere suzbiju istraživanja i razvojne planove.

Kompanija „Huavej“ je upletena u trgovinski spor između Kine i SAD, nakon što je Vašington optužio kineske kompanije, poput „Huaveja“, za prisilni transfera tehnologije i krađu poslovnih tajni.

Sjedinjene Države su u maju stavile „Huavej“ na listu koja sprečava američke kompanije da prodaju komponente toj kompaniji bez odobrenja vlade.

Tom odlukom su pogođeni i dobavljači iz SAD kojima je „Huavej“ glavni kupac, pa je tako prošle sedmice jedan proizvođač čipova revidirao prognozu prihoda u 2019. godini za dve milijarde dolara, rekavši kako kupci smanjuju narudžbe zbog trgovinskih napetosti, uključujući i ograničenja prodaje u SAD za „Huavej“.

Očekuje se da će se „Huavej“ suočiti s izazovima u pronalaženju alternativnih dobavljača komponenti za svoje proizvode, a zasad je ocenjeno da bi to mogli biti dobavljači iz Južne Koreje i Tajvana.

Prema navodima agencije AP, američke kompanije pokazuju uznemirenost zbog agresivne politike Trampove administracije prema Kini i žele da poništi tarife i revidira svoje odluke.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво