U „Huaveju“ očekuju da će prodaja telefona opasti za 40 odsto

Osnivač i generalani direktor „Huaveja“ Ren Žengfei izjavio je da će prihodi te kompanije u naredne dve godine biti za 30 milijardi dolara manji nego što je predviđeno, navodeći da je to rezultat sankcija američke vlade protiv kineskog telekomunikacionog giganta.

„Nikada nismo pomislili da je odlučnost SAD da napadne 'Huavej' tako jaka, tako čvrsta", rekao je Ren Žengfei tokom panel diskusije u sedištu kompanije u Šenženu.

Ren je najavio da će „Huavej“ smanjiti kapacitete, uz očekivane prihode od oko 100 milijardi dolara godišnje u naredne dve godine, u poređenju sa 105 milijardi dolara u 2018.

On je, kako prenosi AP, u februaru rekao da je cilj u 2019. godini bio 125 milijardi dolara.

Prodaja „Huavejevih“ mobilnih telefona biće smanjena za 40 odsto, rekao je Ren, potvrđujući izveštaj Blumberga objavljen u nedjelju.

Međutim, on je ukazao da kinesko tržište ubrzano raste i rekao da „Huavej“ neće dozvoliti da restriktivne mere suzbiju istraživanja i razvojne planove.

Kompanija „Huavej“ je upletena u trgovinski spor između Kine i SAD, nakon što je Vašington optužio kineske kompanije, poput „Huaveja“, za prisilni transfera tehnologije i krađu poslovnih tajni.

Sjedinjene Države su u maju stavile „Huavej“ na listu koja sprečava američke kompanije da prodaju komponente toj kompaniji bez odobrenja vlade.

Tom odlukom su pogođeni i dobavljači iz SAD kojima je „Huavej“ glavni kupac, pa je tako prošle sedmice jedan proizvođač čipova revidirao prognozu prihoda u 2019. godini za dve milijarde dolara, rekavši kako kupci smanjuju narudžbe zbog trgovinskih napetosti, uključujući i ograničenja prodaje u SAD za „Huavej“.

Očekuje se da će se „Huavej“ suočiti s izazovima u pronalaženju alternativnih dobavljača komponenti za svoje proizvode, a zasad je ocenjeno da bi to mogli biti dobavljači iz Južne Koreje i Tajvana.

Prema navodima agencije AP, američke kompanije pokazuju uznemirenost zbog agresivne politike Trampove administracije prema Kini i žele da poništi tarife i revidira svoje odluke.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 21. jun 2019, 11:29) - Vladimir [neregistrovani]

Huaweii

S nestrljenjem očekujem njihov operativni sistem i nadam se da će zaista bti brži, a možda i bolji od androida. Iako koristim IOS nisam jedan od onih koji se kunu u jedan sistem. Sve je stvar navike. Kako su ios uređaji postali skupi koliko i Applovi laptopovi nemam nameru da dajem toliki novac za telefon. Koristim 6s koji je tada još i bio nekako prihvatljiv za kupovinu što se za naredne modele ne može reći.
U svakom slučaju kupujem Huaweii! Koji i onako već neko vreme pratim. Samo što neću da jurim najbrže i najskuplje. Jer su svi preterali sa cenama.

(sreda, 19. jun 2019, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Jooooooj

:( čime se zamaraš

(utorak, 18. jun 2019, 19:37) - anonymous [neregistrovani]

Huawei

Nije Huavei već Huawei

(utorak, 18. jun 2019, 18:22) - anonymous [neregistrovani]

Naravno

Čim daju šut-kartu Guglu i promene sistem, ja ću samo zbog toga odmah preći na Huavej.

(utorak, 18. jun 2019, 08:41) - DS [neregistrovani]

Logično

Potpuno je logično da svi mogu da računaju na ovakve poteze SAD uključujući čak i Nemačku i Francusku. To "logično" ponašanje Amerikanaca ne govori ništa o tome prema kome će oni preduzimati neke mere već više o tome koliko su pouzdani kao trgovinski i poslovni partneri. Sačekajmo koji mesec ili godinu.

(utorak, 18. jun 2019, 05:51) - anonymous [neregistrovani]

Resenje !?

Kad bi Kineska vlada kompenzirala svoje kompanje kao Huawai i to iz povišenih taksi na robu sa SAD onda takve sankcije više nebi imale efekat.
A roba uvek nadje svoj put kao i voda!

(utorak, 18. jun 2019, 00:42) - anonymous [neregistrovani]

nije opala prodaja

Zavisi koja prodaja. Ja sam moj vec prodao, i vidim mnogi prodaju, tako da na trzistu polovnih telefona ima ih mnogo, tu prodaja nije opala.

(utorak, 18. jun 2019, 00:12) - Dejan [neregistrovani]

Apple

Naravno, sve je to napravljeno da bi se sprecilo da Apple propadne i Kinezi preuzmu dominaciju tj podele sa Korejcima. Prosto. To je pravi fašizam, ako se pitate, šta je to fašizam. Nije to što mrzite nekog drugačijeg ili nacionalizam kojim ste obuzeti. Fašizam je upravo državno uređenje u kom korporativni interesi, postanu državni interesi, i obratno.
To je definicija fašizma ( čitaj, korporatizma ). A to što su nam pričali da je fašizam, nije.