Za odlazak na Mesec Nasi treba više para – 30 milijardi dolara

Nasi će biti potrebno između četiri i osam milijardi dolara više po godini, da pokrije troškove ambicioznog projekta odlaska na Mesec – „Artemida“.

Čak 30 milijardi evra će biti potrebno za odlazak na Mesec, koji je planiran za 2024. godinu, otkriva Nasa. 

Agenciji će biti neophodno od četiri i osam milijardi dolara više po godini, kako bi pokrila troškove ambiciozne misije, navodi CNN.

Agencija će zato morati da obezbedi između 20 i 30 milijardi dolara u narednih pet godina kako bi postigla svoj cilj sletanja na Mesec 2024. godine.

Detalji misije „Artemida“ opisani su pre dve godine ali sada pitanje finansiranje ostaje otvoreno.

Pitanje odobravanja sredstava za projekat će morati da ide pred američki Kongres, prenosi dailymail.co.uk.

Osim što će se ljudi prvi put, od 1972. godine vratiti na Mesec, Nasa planira da počne sa izgradnjom lunarne stanice, gde bi članovi posade na Mesecu mogli duže da ostaju, što uključuje saradnju sa privatnim sektorom.

Nasa je nedavno najavila da ima u vidu 11 kompanija koje će projektovati i proučavati prototipove različite opreme i vozila koja bi se koristila u misijama, uključujući „Boing“, "SpaceX", "Blue Origin" i "Northrop Grumman".

„Vraćamo se na Mesec, ali to radimo potpuno drugačije nego što smo to radili šezdesetih godina. Potreni su nam partneri komercijalnog karaktera koji bi pokrenuli i konkurenciju ali i inovacije“, rekao je, predstavnik Nase Džejms Brandenstajn za CNN.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи