Pronašli izgubljenu „apolo“ kapsulu – možda se „Snupi“, ipak, vrati kući

Dva meseca pre nego što je misija „apolo 11“ sletela na Mesec, Nasa je lansirala probnu kapsulu, koja se izgubila u svemiru. Naučnici-amateri sada su možda pronašli izgubljenu kapsulu.

Misija „apolo 10“ trebalo je da bude probna, u kojoj bi sve procedure, izuzev samog sletanja na Mesec, bile urađene i testirane. Dva lika iz popularnog crtanog filma i stripa su odabrana da budu maskote, pa je tako komandni modul nazvan Čarli Braun, a lunarni modul Snupi.

„Čarli“ se vratio kući, ali je „Snupi“ imao druge planove. Lunarni modul je skliznuo u orbitu oko Sunca i tako postao jedina američka svemirska letelica koja više nikada nije viđena.

Poput igle u kosmičkom plastu sena, šansa da „Snupija“ pronađu kretale su se okvirno 235 prema jedan. Pedeset godina kasnije i to na godišnjicu misije „apolo 11“, astronomi su „98 odsto ubeđeni“ da su, ipak, uspeli.

Astronom-amater Nik Havs, saradnik Kraljevskog astronomskog društva, započeo je potragu 2011. godine.

Do tada, 40 godina nakon misije, na „Snupijevu“ kretnju uticali su Sunčeva, Zemljina i Mesečeva gravitacija, a to je značilo da su astronomi morali da pretražuju terabajte teleskopskih snimaka i podataka.

Čak i sada, posle višegodišnjih napora, Havs i njegove kolege ne mogu sa sigurnošću da kažu da je objekat koji su pronašli zaista „Snupi“.

„Sve dok ne priđemo mnogo blizu i uspemo da dobijemo detaljan radarski profil, ne možemo da budemo sigurno. Moraćemo da sačekamo da prođe blizu, ali bi tada mogli da napravimo detaljnu fotografiju. Bilo bi to veliko dostignuće za nauku“, rekao je britanski astronom, prenosi Skaj njuz.

Sledeći datum kada će kapsula proći blizu Zemlje je za nekih 18 godina, a tada bi mogla da se, prema njegovim rečima, organizuje i misija vraćanja „Snupija“ kući.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара