Roboti iz Srbije najbolji u „sakupljanju atoma“

Tim studenata „PMG robotiks“ sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, osvojio je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju „EU-Robot 2019.“ u Francuskoj i time Srbiju učinio najboljom u toj oblasti među ekipama iz celog sveta.

Koordinator pobedničkog tima je dr Branislav Borovac, profesor sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, a u ekipi koja je trijumfovala na takmičenju su studenti Petar Knežević, Andrej Jusupović, Slađan Plavšić, Želimir Trišić, Đorđe Dostanić, Danilo Lazić, Milan Beader, Branko Jekić i Vidoje Obradović. 

„Mislim da treba da budemo ponosni stvarno, zbog toga što studenti u celoj Evropi prave robote za isti zadatak. Posle se sastanu i mi možemo da se uporedimo na potpuno ravnopravan način sa studentima iz Francuske, Švajcarske, Nemačke, iz cele Evrope“, rekao je profesor Borovac.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Fabrika atoma“ u čast naučnika Mendeljejeva.

„Osnovni zadatak bio je da skupljamo atome, grupišemo ih na određeni način i na osnovu toga skupljamo određeni broj bodova“, rekli su u timu, u kome naglašavaju da je za pobedu na takmičenju bila važna i strategija koje se odnosila na posmatranje i analizu konkurencije. Inače, oba robota, sa kojima su osvojili priznanje su potpuno autonomna.

„To znači, da kada su na terenu, mi nemamo nikakav kontakt sa njima, oni u potpunosti sami odlučuju šta će uraditi dalje i kako će nastaviti meč u kome je suština merenje atoma. To je poenta takmičenja, da se izmere atomi koji su u obliku pakova za hokej. Različite su težine i različitih boja, a roboti su ih odlagali na određena mesta“, kažu studenti objašnjavajući pravila takmičenja.

Konkurencija na zavidnom nivou 

Konkurencija je bila jaka, a naši pobednici su na putu do pobede, morali da najpre savladaju ekipu iz Francuske, zatim iz Švajcarske i na kraju u finalu – ekipu iz Rusije.

U timu navode da su pre svakog meča, u odnosu na protivnika, zajedno donosili odluke o taktici i strategiji.

„Tu je jedno osam meseci ozbiljnog rada, za to vreme imaju sve obaveze kao i svi studenti. Promena strategije u ovom takmičenju i te kako zahteva veliko znanje, sposobnost i praktičnu veštinu“, rekao je profesor Borovac i dodao da su studenti-pobednici ove robote napravili kao ispitni zadatak. Naravno – ispit su položili, naglasio je profesor.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво