"Neprobušive gume" uskoro u serijskoj proizvodnji

Iz sveta automobilizma stižu još dva izuma: guma koja ne može da se probuši i vazdušni jastuci, koji smanjuju mogućnost stradanja prilikom bočnih sudara. Oba izuma veoma brzo idu u serijsku proizvodnju.

Sigurno ste nekad pomislili kako bi bilo dobro da imate gume koje ne morate da servisirate. Stalno održavanje pritiska u gumama, defekti koji su takve prirode da gume možete samo da bacite, bušenje guma na nepristupačnim terenima, sve je to iza nas, kažu stručnjaci.

Oni su smisli da veoma komlikovanom konstrukcijom unutrašnjeg dela gume naprave preumatik koji je otporan na sve.

Te gume su trenutno u fazi eksperimenta, ali veoma brzo će postati deo standardne opreme.

"Automobili neće više imati rezervnu gumu, smanjiće se njihova težina, dobićemo na prostoru, a vulkanizeri neće imati mnogo posla, osim da gumu posle 40 hiljada kilometara zamene novom", rekao je Majkl Lohnerer iz "Opela".

Drugi značajni izum dolazi iz oblasti bezbednosti - bočni vazdušni jastuk koji bi trebalo da za 50 odsto smanji rizik od povreda prilikom sudara.

On se nepogrešivo u milisekundama otvara i pravi vazdušnu zavesu između vozila koje udara i boka vašeg vozila koji je po svim statistikama najranjiviji deo automobila.

"Pored smanjivanja povreda manja će biti šteta na kolima. Ovi vazdušni jastuci mogu se menjati tako da trajnost automobila nije ugrožena", dodao je Lohnerer.

Stručnjaci predviđaju da će novi izumi imati prođu i kod automobila na eleketrični pogon tako da je njihova budućnost veoma izvesna.

Prve serijske automobile sa tim izumima treba očekivati već 2021. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара