Nasa će 2020. slati turiste na Međunarodnu kosmičku stanicu?

Američka agencija za istraživanje svemira dozvoliće turistima da žive na Međunarodnoj kosmičkoj stanici. U planu je otvaranje laboratorije za prijem astronauta pojedinih kompanija, ali i onih sa komercijalnih letova.

Prvi turisti na Stanicu bi mogli da stignu već 2020. godine! 

Misija će biti deo Nasinog šireg plana za puštanje komercijalnih kompanija u svemir. Ideja je da privatna industrija u ovoj oblasti razvije tehnologiju budućnosti i doprinese namerama da se čovek vrati na Mesec 2024. godine, ali i pošalje prvu ženu na Zemljin prirodni satelit, piše britanski Indipendent.

 

U Nasi se nadaju da će ova misija ohrabriti buduće privatna putovanja u svemir, koja će, između ostalog, moći da obezbede finansijska sredstva za buduća istraživanja.

Agencija će nastaviti da koristi međunarodnu stanicu za istraživanja i testiranja, ali će sarađivati i sa privatnim sektorom, u cilju razvoja „svemirske privrede“.

Turisti, koje Nasa naziva i privatnim astronautima, biće na putovanju najviše 30 dana. Takve „ture“, Nasa bi mogla da organizuje dva puta godišnje.

Privatni astronauti moraće da prođu Nasine testove koji će pokazati njihovo zdravstveno stanje kao i obuku, kako ne bi bilo dileme da su spremni za put ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Dodaje se da bi i privatne letelice, deo Stanice namenjen turistima, mogli da koriste kao usputnu stanicu na svojim trasama.

Odluka Nase da kosmičku stanicu otvori za turiste, poklapa se sa brojnim najavama privatnih kompanija koje obećavaju put u svemir za radoznale.

Tako će na primer, „Spejs Iks“ poslati jednig japanskog milijardera na proputovanje oko Meseca 2023. godine.

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Molim Sojuz...

...za veliki popust,za Amerikance i njihove mezimce.

(nedelja, 09. jun 2019, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

kosmicka stanica

zasto I nebi, unaprediti kavalitet nove vodka, to je dovoljno za rusе da vozе turiste gde god to amerikanci zele??? prodali su alasku za vodku, sta je obicna kosmicka stanica???

(subota, 08. jun 2019, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

He-he

NASA će da ih šalje, a ko će da ih preveze?
Sojuz.

(subota, 08. jun 2019, 13:48) - anonymous [neregistrovani]

Ја оволико

Тренутно само Руси и Кинези шаљу човека у космос. Мало сне зна, али Кина има две орбиталне станице које нису стално насељене него повремено. Они су се одлучили на тај корак јер американци не дозвољавају да се Кина прикључи пројекту МКС. А судбина МКСа је неизвесна после 2024. јер нема договора. Руси су предивели одвајање својих модула (и стварање или самосталне или са Кинезима орбиталне станице). Иначе, америанци могу да дозволе туристима САМО у свом сектору, а не на целој МКС јер она није њихова, нити данас космонаути иду из сктора у сектор. Чак свако има своје просторије за забаву и тренинг.

(subota, 08. jun 2019, 00:39) - anonymous [neregistrovani]

Za pocetak bice dovoljno...

i da sopstvene astronaute sami prevozite do stanice, a ne da vam ih Rusi voze.

(petak, 07. jun 2019, 22:34) - anonymous [neregistrovani]

Туристи

Још само да успеју да сами лансирају своје летилице јер Руси можда одустану од пружања услуга.