Kako doživljavamo veštačku inteligenciju

U londonskom „Barbikenu“ u toku je izložba posvećena veštačkoj inteligenciji i načinima na koji je doživljavamo. Izložba u festivalskom stilu istražuje kreativni i naučni razvoj u svetu veštačke inteligencije, pokazujući njen potencijal u našoj svakodnevici.

Publika može da iskusi iz prve ruke najnovije razvojne projekte vodećih kompanija, brendova i pojedinaca, kao što su "DeepMind", MIT ili Neri Oksman, ali i da se direktno uključi u eksponate i instalacije umetnika Maria Klingemana, benda „Masiv atak“, umetnice Es Devlin i "teamLab".

Pored najnovijih istraživačkih projekata, izložba sadrži i istorijske artefakte, kao što je Enigma – mašina za dešifrovanje iz Drugog svetskog rata. Ona stoji rame uz rame sa uticajnim proizvodima pop kulture kao što su Blejdraner i Frankenštajn.

Veštačka inteligencija je prelomna tačka duha vremena u kome živimo, kao motiv naučnog progresa i stimulans za nove oblike kreativnosti. Centralni deo izložbe nalazi se u "The Curve" galeriji i otvara se pogledom na Golema, mitsku figuru judaizma i koncept animizma –verovanje da postoji duša u svemu što nas okružuje.

Od prvih eksperimenta iz alhemije, izložba nas vodi kroz prve inovacije iz sveta veštačke inteligencije početkom 19. veka.

Poslednji deo centralne izložbe je najeksperimentalniji. Pod nazivom „Beskrajna evolucija“, izložba predstavlja poslednji album „Masiv ataka“ pod nazivom Mezzanine, koji sadrži veštački DNK spakovan u boce spreja, ali i sintetičku košnicu Neri Oksman, koja bi trebalo da pomogne svetu pčela.

Izložba obuhvata široki ugao tema koje se tiču veštačke inteligencije, sa sveobuhvatnim i interaktivnim postavkama raspoređenim širom ovog čuvenog brutalističkog kulturnog centra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи