Prva „Tviter knjiga“ na svetu „izdata“ je u Srbiji

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ objavila je prvu „Tviter knjigu“ na svetu. Reč je o štampanoj verziji naloga „@1918nadSrbijom“ na društvenoj mreži „Tviter“, koji je biblioteka pokrenula povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i velikih događaja koji su prelomili sudbinu srpskog naroda – proboja Solunskog fronta, oslobađanja Srbije i stvaranja nove države.

Autor knjige je zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke dr Adam Sofronijević. Knjiga se sastoji od tvitova, a tvitovi su zapravo razmišljanja i aktivnosti imaginarnog učesnika proboja Solunskog fronta, anonimnog redova Timočke divizije Druge armije.

„Mi danas imamo jedan dualizam – digitalna i štampana knjiga, i večite su rasprave šta je pozitivno, šta je negativno. U našem svetu ništa nije crno ni belo. To smo želeli da pokažemo ovom knjigom – da niti telefoni 'ne tope mozak', ali da je potrebno, na jedan određeni način pristupiti materiji, posebno, tim velikim, važnim temama. Nadam se da smo uspeli, bar po Tviter nalogu, koji je imao nepodeljeno pozitivne reakcije“, rekao je Sofronijević.

Kaže da je reč o novom konceptu, koji je osmišljen pod pretpostavkom da su internet i Tviter postojali i 1918. godine i da srpski vojnik, kao što bi danas neko, sa vojne vežbe ili sa fronta, objavljivao sadržaje i komunicirao. Knjiga je napisana na dva pisma – ćirilici i latinici.

„Velika količina materijala koja je korišćena na ovom Tviter nalogu, potiče iz pretražive biblioteke. Glavna prednost je da vi, kad ukucate 'Solunski front', izađu vam sve stranice na kojima se te reči pojavljuju“, objasnio je Sofronijević i pozvao sve zainteresovane da pogledaju pretraživu digitalnu biblioteku.

Dr Sofronijević je dodao da su interakcije stranih medija na ovaj novi koncept pozitivne, kao i kolega iz evropskih biblioteka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво