„Proke pronalazači“ iz Vladičinog Hana

Učenici četvrte godine Tehničke škole iz Vladičinog Hana najbolji su u Srbiji u programiranju robota. Na Republičkom takmičenju ekipama iz te škole pripalo je prvo, drugo i četvrto mesto, u konkurenciji 15 timova. Ovi učenici pobeđuju i na međunarodnim takmičenjima iz mašinstva i elektrotehnike.

Uživaju u osmišljavanju, programiranju i konstruisanju robota. Vole i da se takmiče. Viktor i Vukašin nekoliko puta učestvovali su na takmičenjima, osvajali nagrade.

„Prvi zadatak je da robot sakupi određene kocke i ostavi ih u skladište – to simulira radnju robota u nekom magacinu, u firmi. Drugi zadatak bio je da robot nacrta oblik koji su dali“, objašnjava Viktor Pešić.

„Dosta smo vežbali, ostajali posle škole, tokom raspusta, vikendom smo dolazili“, kaže Vukašin Ristić.

I drugovi iz razreda postigli su zapažen uspeh.

„Prvi put sam osvojio drugo mesto na Republičkom takmičenju u Kruševcu, ove godine sam isto postavio dobar rezultat“, zadovoljan je Marko Jovanović.

„Dok on pravi program, ja sklapam robota, dodajem nove senzore“, objašnjava Lazar Anđelković.

„Pošto ne postoji neka zadata tema, šablon. Svaka ekipa ima svoj pristup u rešavanju zadataka“, ističe profesor Mlađan Mladenović.

Učenici Tehničke škole uspešni su i na međunarodnim takmičenjima, na „Smotri automehaničara i autoservisera“ u Ljubljani, ekipno su bili prvi, pojedinačno drugi i treći.

„Imali smo prilike da se upoznamo sa novom tehnologijom, novim uređajima koje smo povezivali na marku reno, što ranije nismo mogli kod nas“, kaže učenik Nemanja Petković.

Tehnička škola u Vladičinom Hanu, u tri područja rada: elektrotehnika, saobraćaj, mašinstvo i obrada metala, obrazuje 375 učenika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво