Porinut ruski nuklearni ledolomac „Ural“

Rusija je porinula ledolomac na nuklearni pogon kao deo ambicioznog programa obnove i proširenja flote i samim tim veće sposobnosti da iskoristi komercijalni potencijal Arktika.

Ledolomac „Ural“ može da primi 75 osoba i da probija led debljine tri metra.

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavljuje da će do 2035. godine njihova arktička flota upravljati sa 13 ledolomaca od kojih će devet biti na nuklearni pogon.

Rusija gradi novu infrastrukturu i remontuje luke sa ciljem da značajno poveća teretni saobraćaj duž arktičke obale gde se bori za dominaciju sa Kanadom, SAD i Norveškom.

Procena je da se u Arktičkom krugu nalaze rezerve nafte i gasa ekvivalentne 412 milijardi barela nafte.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво