Sukobi „Huaveja“ sa konkurentima počeli pre deceniju i po

Svet potresa jedna od najvećih kriza u informacionim tehnologijama zbog prekida saradnje „Gugla“ sa kineskim „Huavejom“. Dok sa nestrpljenjem očekujemo rešenje ovog problema, mediji podsećaju na neke sukobe koje je „Huavej“ imao sa američkim kompanijama proteklih godina.

Raskid saradnje „Gugla“ i „Huaveja“ trenutno je jedna od najvažnijih vesti svuda u svetu. Vesti i analize stižu iz minuta u minut, a mnogobrojni zabrinuti korisnici širom planete sa nestrpljenjem iščekuju ishod ove bitke.

Međutim, ovo nije prvi put da se kineski gigant našao na udaru američkih tehnoloških kompanija.

U poslednjih desetak godina, „Huavej“ je više puta ulazio u konflikt sa američkim i evropskim konkurentima, što je nekada rezultiralo i većim potresima nego što je ovaj trenutni.

Još 2003. godine, kompanija „Sisko“ je tužila „Huavej“ zbog navodnog kršenja njegovih patenata i nezakonitog kopiranja izvornog koda koji se koristio u njihovim ruterima i preklopnicima.

Prema izjavama predstavnika kompanije „Sisko“, „Huavej“ je do jula 2004. godine uklonio sporni kod, priručnike i interfejse komandne linije i slučaj je kasnije odbačen.

Ipak tu sve nije bilo gotovo jer je „Huavejov“ glavni predstavnik u Americi naknadno tvrdio da je „Huavej“ nevino optužen u ovom slučaju kršeći klauzulu o poverljivosti njihove nagodbe sa „Siskom“.

Kao odgovor na to američka kompanija je otkrila delove izveštaja nezavisnog eksperta koji je dokazao da je „Huavej“ ukrao „Siskov“ kod i direktno ga je kopirao u svoje proizvode.

Dalje, u julu 2010. godine, „Motorola“ je podnela žalbu u kojoj je imenovala „Huavej“ kao jednog od saučesnika u slučaju protiv kompanije „Lemko“ zbog navodne krađe poslovnih tajni.

Proces je završen tako što su „Motorola“ i „Huavej“ sklopili sporazum o poravnanju svih nerešenih sudskih sporova, ali američki proizvođač mobilnih telefona je platio neobjavljenu sumu „Huaveju“ za korišćenje njihove intelktualne svojine.

Već sledeće godine, kompanija „Vodafon“ je na „Huavej“ ruterima i u drugoj opremi uočila takozvani bekdors u softveru koja su kineskoj kompaniji migla da omoguće nedozvoljeni pristup u „Vodafonovoj“ fiksnoj i internet mreži u Italiji čime su se mogle prikupljati razne informacije.

Svi navedeni primeri govore u prilog tome da je kineski tehnološki gigant oduvek bio trn u oku američkoj tek industriji, a mnogi stručnjaci se slažu da koren ovog sukoba leži u činjenici da „Huavej“ najbrže razvija 5G mrežu koja uskoro treba da zameni postojeću 4G.

U svakom slučaju, očekuje nas veoma uzbudljiv period kada je razvoj informacionih tehnologija u pitanju.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи