Ajronmen preleteo Adu Ciganliju

Britanski inovator Ričard Brauning leteo je danas iznad Ade Ciganlije u mlaznom odelu Ajronmena, a u njegovom performansu i revolucionarnom izumu uživali su Beograđani. Izum je razvio iz zabave i strasti, ali ne isključuje mogućnost da njegov izum jednog dana može imati i praktičnu primenu.

U vazduhu bez aviona, helikoptera ili neke druge letelice. San sigurno mnogih. Britanac je uspeo! Dve godine od ideje sa papira, svoj izum predstavlja u 26 zemalja.

„Uzbuđeni smo što vam u Beogradu predstavljamo revolucionarnu tehnologiju. Čovek u tom mlaznom odelu može u vazduhu ostati četiri minuta, a mi koristimo gorivo za avione i dizel-gorivo“, ističe Ričard Brauning.

Iako priznaje da njegovo odelo nije idealno prevozno sredstvo za odlazak, na primer, u kupovinu ili za prevoz dece u školu, mogao bi, kaže, da bude odskočna daska za jedan takav izum. Ima i mane: bučan je, troši dosta goriva i sužena je mogućnost kretanja u vazduhu.

„I prvi motorni automobili, kada su napravljeni, bili su prilično bučni i u poređenju sa konjem, nisu bili baš idealni. Radimo na tome da ga poboljšamo, krila su jedan od načina, ona vode mnogo dalje i brže“, kaže Ričard.

Brauning iznad Ade Ciganlije nije leteo sam, ali jeste do kraja. Međutim, kolega sa kojim je poleteo imao je peh. Nakon samo nekoliko sekundi u vazduhu izgubio je ravnotežu i upao u vodu.

„Previše se oštro okrenuo i izgubio visinu, nakon čega se otvorio prsluk za spasavanje kako ne bi potonuo zbog previše teške opreme. To je normalno, i ja sam na nekoliko puta umesto na tlu završio u vodi“, ističe Ričard.

Poslednja verzija Brauningovog izuma prodavala se za 440.000 dolara, a njegov let uvod je za sutrašnju konferenciju „Vorld majnds“, skup koji u Beograd dovodi najinventivnije ljude iz celog sveta.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 23. maj 2019, 09:02) - Dane [neregistrovani]

Intersantna tehnika

Interesantna tehnika a jos interesantnija spasiteljka u pozadini na camcu...

(četvrtak, 23. maj 2019, 08:14) - anonymous [neregistrovani]

Mira

Provalite tipa na 0:42 kako ulazi u kadar da bi ga snimili..pa poziranje x)Cuvari plaze

(četvrtak, 23. maj 2019, 00:38) - Sava [neregistrovani]

Budalastine

Budalastine 440k pa za 1 mil kupicu helikopter i bezbedan sam.

Ljudi nisu normalni lupaju cene bzv.

(sreda, 22. maj 2019, 22:15) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast!

Kako da mi koji ovde zivimo za ovo cujemo pre nego sto se desi? Zivim 10 minuta od Ade camcem, pojma nisam imao za ovaj dogadjaj. Iako sam se ovome divio gledajuci video klip pre manje od 2 meseca na Redditu! Covek dosao u moj grad i ja nemam pojma. Deluje mi da su cak i stranci upoznatiji sa nasim desavanjima... ali se za gluposti cuje non-stop.