Revolucija u autoindustriji ne sme da nas preskoči

Na mašinskom fakutetetu u Beogradu organizovana je tribina o upotrebi električnih vozila u Srbiji i njihovoj budućnosti. Zaključak je da treba brzo raditi da nas ne bi preskočila revolucija u autoindustriji, kao i to, da je u lokalnim zajednicama, potrebna priprema infrastrukture što se odnosi na punjače i elektromrežu.

Srbija ima dovoljno struje, ali je pitanje iz kojih izvora sada dolazi, kažu stručnjaci. Povećana potrošnja uvođenjem elektromobila znači i njenu višu cenu, ali za Srbiju ima nade, jer smo bogati obnovljivim izvorima energije.

„S druge strane, imamo neizgrađene hidrokapacitete na Velikoj Moravi, na Ibru. S treće strane – dolaze vetroparkovi, tako da, što se tiče snabdevanja električnom energijom tih punionica – biće dovoljno. Što se tiče u proizvodnje, imamo jadarit i moguću proizvodnju baterija, tako da, Srbija bi mogla da nađe značajno mesto u proizvodnji ili u celom lancu proizvodnje i korišćenja elektromobila“, izjavio je profesor Aleksandar Gajić, iz Inženjerske akademije Srbije.

Drugi veliki problem je nedovoljno obrazovanih kadrova. Na Katedri za motorna vozila kažu da nema zaostatka za svetom u njihovoj edukaciji Već sada studenti rade na projektima veoma složenih konstrukcija elektromobila i na njihovoj digitalizaciji.

Intelidžent mobiliti podrazumeva jednu usku vezu autonomnih vozila, povezanih vozila i električnih vozila, sve zajedno u paketu. To donosi mnogo izazova za inženjere u budućnosti i ja sam apsolutno siguran da će naši inženjeri biti deo te priče“, rekao je profesor Dragan Aleksandrić sa Mašinskog fakulteta.

Ukoliko smognemo snage, u budućnosti možemo i sami proizvoditi veoma sofiticirana vozila od električnih automobila do autobusa, ali je potrebno da se pronađu finansijska sredstva da se ono što se kod nas na univerzitetima konstruiše i praktično izvede.

Profesori kažu da je najgori scenario da ništa ne preduzmemo i da postanemo „otpad zapadne Evrope sa dizel i benzin vozilima“, koja će do 2030. godine iz većih gradova ta vozila –„isterati“.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 22. maj 2019, 15:48) - anonymous [neregistrovani]

Ona je u zaletu..

Vec sutra mi cemo biti iza nje.
Ona je industrijska. Nije politicka.
Ona smije nas preskociti...
Ona se nikog ne boji...
A najmanje straha ima .
Najmanje se boji nasih politicara i politicarki...
Nemozes je zakupiti.
Sama ti nikad doci nece.
A donijeti je tebi u ruke..
Zaista nesmije niko...
Duzni smo Srbiji i narodu svom da je zapocnemo sami.
Da je sami do kraja dovedemo..
Svako na svoj nacin... Jesmo li spremni. ??????..