Slučaj „Huavej“ kao deo trgovinskog poremećaja na relaciji SAD – Kina

Mnogi su ocenili da je stavljanjem kineskog giganta „Huaveja“ na „crnu listu“ u Americi, počeo „treći svetski rat“. Takva odluka došla je usred eskalacije ekonomskog sukoba između Kine i SAD. Nakon objava o raskidu saradnje, iz ministarstva za trgovinu Sjedinjenih Američkih Država saopštili su, da su izdali licence od 90 dana kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom i internet provajdingom za rad sa „Huavejom“. Iza svega stoji dugotrajni poremećaj u trgovini između dve zemlje", smatra IT stručnjak, Petar Kočović.

„Predsednik SAD Donald Tramp ima predsednička ovlašćenja u okviru kojih je reagovao i doneo je odluku samoinicijativno. Treba da kažemo da su ga ovog puta, podržala većina Demokrata i većina Republikanaca da tu odluku donese, a to je saobrazno ovom ratu koji besni, da tako kažem, između Kine i SAD. Onda je to trebalo da se spusti na drugu instancu, i za to je naravno potrebno neko vreme, ali evo, jedan dan je bilo to vreme. Ministarstvo trgovine je praktično donelo odluku da se 90 dana da, 69 kompanija je u pitanju, da postignu dogovor sa 'Huavejom'“, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije. 

Kočović podseća da je među kompanijama, najveći „Gugl“, zato što se koristi njihov softver a da su ostale - hardverske kompanije kao što je „Intel“.

„Treba da kažemo da 'Huavej' ima razvojne centre u 21. državi, između ostalog, u SAD i Kanadi, i da, saglasno američkom embargu za izvoz opreme za Iran, oni terete 'Huavej' da su prekršili embargo za izvoz opreme, ne samo za mobilne telefone, i telekomunikacione opreme. Oni prave i opremu za fiksnu telefoniju, za internet, počeli su laptopove da prave i tablete. Oni sada tvrde da to što je proizvedeno u SAD, ne sme da se proda Iranu i odatle je praktično cela priča počela“, izjavio je profesor Kočović.

Dodaje da iza cele situacije stoji „jedan dugotrajni poremećaj u trgovini između SAD i Kine“.

„Direktor i vlasnik, pod znacima navoda – vlasnik, jer on tvrdi da nije jedini vlasnik kompanije 'Huavej', tvrdi da je to kompanija koja pripada ljudima, znači, neka vrsta radničkog samoupravljanja, dok Amerikanci tvrde da tako nešto ne postoji, već da je u celu priču uključena kineska vlada, i zato je odnos između kineske vlade i SAD ovde jako važan“, objasnio je profesor Kočović.

Dve godine ispred svih 

Kočović je naveo da je „Huavej“ druga kompanija na svetu po proizvodnji mobilnih telefona, da je razvila svoju zamenu za Android operativni sistem, ali da problemi nastaju sa Gmail-om, Google Play i Google Store - servisima kojima „Huavej“ ne može da pristupi ni na jedan način.

Kada je reč o učešću „Huaveja“ u razvoju 5G mreže i navodima o špijunaži, profesor je rekao da će 5G tehnologija biti raspoloživa od 20 marta 2020. godine, a da je „Huavej“, prema rečima direktora iz te kompanije, u tom napretku, dve godine ispred ostalih.

„Amerikanci su ih optužili da špijuniraju sve banke i platni promet u SAD, zahvaljujući 5G tehnologiji, što su naravno, Kinezi demantovali“, rekao je Kočović i naveo,  da će, prema nekim procenama, do 2025. godine, 5G telefone koristiti tek 15 odsto korisnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво