Američki sajber-ratnici u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji?

Sajber komanda SAD i dalje je aktivna u Evropi i radi sa saveznicima na sprečavanju uticaja na izborni proces, potvrdio je jedan od čelnika ove specijalne jedinice. Među zemljama u kojima deluje možda su Severna Makedonija i Crna Gora.

Kao deo vojne operacije sa ciljem da se odbrane izbori u SAD 2018. godine, poznate u Ministarstvu odbrane Amerike pod imenom Sintetička teologija (Synthetic Theology), Sajber komanda (U.S. Cyber Command) rasporedila je sajber-ratnike po Ukrajini, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Ideja je bila da se pomogne pomenutim državama da zaštite svoje mreže i da se prikupe podaci o protivnicima.

Kako je potvrdio jedan od čelnika Sajber komande, Timoti Hah, nakon toga u nekim od tih država ponovo su raspoređeni sajber-ratnici.

Iako nije precizirao u kojim državama Sajber komanda ima dejstva u okviru priprema za 2020. godinu, Hah je naglasio da će takva vrsta partnerstva samo nastaviti da raste.

„Kada razmišljamo o partnerstvu preko okeana, želimo da budemo tamo odakle potencijalni protivnici mogu da ciljaju naš izborni sistem“, objasnio je Hah.

Planirano je da se oteža i zakomplikuje eventualno mešanje u izborne procese koje potiče iz zemalja poput Rusije. Američki obaveštajci tvrde da je 2016. godine bilo mešanja tokom predsedničkih izbora, kao i da je sličnih akcija bilo prošle godine. Jedan od alata su nalozi na društvenim mrežama.

Sarađujući sa zemljama u kojima su ove godine izbori, američka Sajber komanda smatra da će imati bolji uvid u to šta može da se očekuje sledeće godine tokom predsedničkih izbora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво