„Huavej“ sprema odgovor na „Guglovu“ zabranu

„Huavej“ će nastaviti da pruža usluge ažuriranja na svim postojećim „huavej“ i „honor“ pametnim telefonima i tablet-računarima, pokrivajući one koji su prodati i one koji su „na zalihama“, prvi je odgovor kineske kompanije na zabrane „Gugla“. U odbranu „Huaveja“ stala kineska vlada.

U saopštenju koje je „Huavej“ dostavio portalu The Verge, ta kineska kompanija podseća na svoj doprinos razvoju Android sistema na globalnom nivou. Navodi se da je dokaz za to – porast prodaje Android telefona, dok prodaja drugih proizvođača stagnira ili opada. 

Kompanija poručuje vlasnicima „Huavejovih“ mobilnih telefona da će im i dalje funkcionisati ažuriranja.

„'Huavej' je dao značajan doprinos razvoju Androida širom sveta. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo sarađivali sa tom platformom kako bismo razvili sistem, koristan i industriji i potrošačima. 'Huavej' će nastaviti da pruža usluge ažuriranja na svim postojećim 'Huavej' i 'Honor' pametnim telefonima i tablet-računarima, pokrivajući one koji su prodati i one koji su 'na zalihama'. Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog sistema, kako bismo svim korisnicima širom sveta pružili najbolje iskustvo“, navodi se u saopštenju „Huaveja“.

U odbranu „Huaveja“ stala je kineska vlada.

„Kina će preduzeti neophodne pravne korake da zaštiti legitimne interese svojih proizvođača. Sjedinjene Države pretpostavljaju da svi imaju neki skriveni cilj kao oni. Šire glasine i blate proizvođače drugih zemalja da bi pobedile konkurenciju, bez ikakvih dokaza suzbijaju strane kompanije snagom države“, rekao je Lu Kang iz Ministarstva spoljnih poslova Kine. 

Kineska kompanija priprema se za eventualni gubitak pristupa softveru američkih kompanija kao što su „Gugl“ i „Majkrosoft“, a razvija se i interna alternativa operativnom sistemu za Android, što se može naslutiti iz dela saopštenja u kome se navodi da će kompanija „nastaviti da gradi bezbedan i održiv sistem softvera“, piše portal The Verge.

Iz „Gugla“ su poručili: „Pridržavamo se zahteva i pratimo dalji razvoj situacije. Za korisnike naših usluga, Gugl plej i Gugl plej protekt nastaviće da funkcionišu na postojećim 'Huavej' uređajima“.

I „Android“ je izdao saopštenje svim 'Huavejovim' korisnicima, u vezi sa daljim koracima koje ćemo preduzeti povodom nedavne odluke američke vlade: „Uveravamo vas da će, iako se pridržavamo svih zahteva američke vlade, usluge kao što su Gugl plej i Gugl plej protekt nastaviti da funkcionišu na postojećim 'Huavejovim' uređajima.“

Američki „Gugl“ je suspendovao licencu Android kompaniji „Huavej“, što znači da kineski proizvođač mobilnih telefona ostaje samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema.

Prethodno je u četvrtak Trampova administracija stavila „Huavej“ na crnu listu kompanija.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво