„Huavej“ sprema odgovor na „Guglovu“ zabranu

„Huavej“ će nastaviti da pruža usluge ažuriranja na svim postojećim „huavej“ i „honor“ pametnim telefonima i tablet-računarima, pokrivajući one koji su prodati i one koji su „na zalihama“, prvi je odgovor kineske kompanije na zabrane „Gugla“. U odbranu „Huaveja“ stala kineska vlada.

U saopštenju koje je „Huavej“ dostavio portalu The Verge, ta kineska kompanija podseća na svoj doprinos razvoju Android sistema na globalnom nivou. Navodi se da je dokaz za to – porast prodaje Android telefona, dok prodaja drugih proizvođača stagnira ili opada. 

Kompanija poručuje vlasnicima „Huavejovih“ mobilnih telefona da će im i dalje funkcionisati ažuriranja.

„'Huavej' je dao značajan doprinos razvoju Androida širom sveta. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo sarađivali sa tom platformom kako bismo razvili sistem, koristan i industriji i potrošačima. 'Huavej' će nastaviti da pruža usluge ažuriranja na svim postojećim 'Huavej' i 'Honor' pametnim telefonima i tablet-računarima, pokrivajući one koji su prodati i one koji su 'na zalihama'. Nastavićemo sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog sistema, kako bismo svim korisnicima širom sveta pružili najbolje iskustvo“, navodi se u saopštenju „Huaveja“.

U odbranu „Huaveja“ stala je kineska vlada.

„Kina će preduzeti neophodne pravne korake da zaštiti legitimne interese svojih proizvođača. Sjedinjene Države pretpostavljaju da svi imaju neki skriveni cilj kao oni. Šire glasine i blate proizvođače drugih zemalja da bi pobedile konkurenciju, bez ikakvih dokaza suzbijaju strane kompanije snagom države“, rekao je Lu Kang iz Ministarstva spoljnih poslova Kine. 

Kineska kompanija priprema se za eventualni gubitak pristupa softveru američkih kompanija kao što su „Gugl“ i „Majkrosoft“, a razvija se i interna alternativa operativnom sistemu za Android, što se može naslutiti iz dela saopštenja u kome se navodi da će kompanija „nastaviti da gradi bezbedan i održiv sistem softvera“, piše portal The Verge.

Iz „Gugla“ su poručili: „Pridržavamo se zahteva i pratimo dalji razvoj situacije. Za korisnike naših usluga, Gugl plej i Gugl plej protekt nastaviće da funkcionišu na postojećim 'Huavej' uređajima“.

I „Android“ je izdao saopštenje svim 'Huavejovim' korisnicima, u vezi sa daljim koracima koje ćemo preduzeti povodom nedavne odluke američke vlade: „Uveravamo vas da će, iako se pridržavamo svih zahteva američke vlade, usluge kao što su Gugl plej i Gugl plej protekt nastaviti da funkcionišu na postojećim 'Huavejovim' uređajima.“

Američki „Gugl“ je suspendovao licencu Android kompaniji „Huavej“, što znači da kineski proizvođač mobilnih telefona ostaje samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema.

Prethodno je u četvrtak Trampova administracija stavila „Huavej“ na crnu listu kompanija.

broj komentara 17 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. maj 2019, 19:25) - anonymous [neregistrovani]

This is the end of America

Американци умеју само га говоре језиком силе. Прво санкције, после рат, а напослетку колонизација. Само Кина није СР Југославија. Кина можда нема оружја као Сад али удари је ако смеш. Ово су САД које газе своје сопствене принципе пословања и трговине. Данас је заштита националних интереса једнако хегемонија у свим доменима. Пад је неизбежан, надајмо се без нуклеарног холокауста.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 19:02) - anonymous [neregistrovani]

Rat za informacije je u toku.

Sad kad postoji kontra balans otimanju informacija iz smart uredjaja SAD vide problem. Dok su samo oni krali informacije iz naših telefona svet se smatrao "globalnim selom".

(ponedeljak, 20. maj 2019, 17:45) - anonymous [neregistrovani]

Ameri se trude svim silama

Da sto dublju jamu iskopaju, jer sebi je kopaju ! A tek kada ih snadje izolacija, koju takodjer sami sebi pripremaju, zar ih je zaliti ? Ma ne, neka skacu i to sto dublje, kada im je takav "stil zivota " !

(ponedeljak, 20. maj 2019, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

nista cudno

Tramp vec godinama unazad zagovara trgovinske sankcije prema Kini.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 17:13) - anonymous [neregistrovani]

@U Srbiji nista novo - podele zanavek

Pa isti taj svet koji nas okruzuje bombardovao je nas narod tri puta. I sta sad, treba da hrlimo njima u zagrljaj? Razumem da ima i takvih, koji bi rado potrcali u zagrljaj onima koji su nas bombardovali, usli i u Nato. Na kraju krajeva, zasto bi Srbija uvodila sankcije Huaveju ili bilo kome? Samo zato sto Amerikanci i jos neki na zapadu ne mogu da se pomire sa cinjenicom da ih Kina prestize i po pitanju visoke tehnologije??

(ponedeljak, 20. maj 2019, 16:45) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

"I dok se svet koji i nas okruzuje i geografski "

Nisam znao da nam je SAD komsija

(ponedeljak, 20. maj 2019, 16:42) - anonymous [neregistrovani]

U Srbiji nista novo

I dalje ima ispranih mozgova pa bi radije kupili visestruko skuplji a losiji uredjaj samo da je iz USA. Ovo stobradi USA je totalni debakl slobodne trgovine koju su zagovatali dok su od toga imali koristi. Sad kad subtehnoloski i ekonomski u buli sad bi da uvode carine, sikaniranje stranih kompanija, uvode cenzuru i ekonomske sankcije samo zato sto sami ne znaju da naprave bolji i jeftiniji proizvod. Neka se uce na SFRJ iz 80tih...upravo tim putem ekonomskog raspada ide USA a sa njima i EU. Samo napred.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 16:37) - Паметњаковић [neregistrovani]

Андроид је копија Линукса.

Зашто Кинези не би са Русима направили нови ОС базиран на Линуксу?

(ponedeljak, 20. maj 2019, 16:23) - anonymous [neregistrovani]

U Srbiji nista novo - podele zanavek

I dok se svet koji i nas okruzuje i geografski nam je odmah pored granice sprema da uvede sankcije Huaveju, gle iznenadjenja, Srbija njima hrli u zagrljaj. Neki Srbi vole izolaciju, to im je izgleda karakterna crta. Ah gde su njima divne devedesete i da im je zabranjeno da se povezu sa najblizim okruzenjem? Nazalost, postoje i neki Srbi koji bi hteli da mogu da budu zajedno sa ostatkom sveta a ne da u svoja 4 zida grade nova 4 zida...

(ponedeljak, 20. maj 2019, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

pitanje za pametnu decu

Pa ti sad kupi Huavej uredjaj da ti ne radi android. Da li je vazniji hardver ili ipak softver? Mozak ili telo? Ako telo moze da se kupi i na drugom mestu...