Gugl ukinuo Huaveju licencu za Android!

Američki Gugl suspendovao je licencu kompaniji Huavej, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Prethodno je u četvrtak Trampova Administracija stavila Huavej na crnu listu kompanija.

Ovaj potez će drastično bi otežati poslovanje Huaveja na tržištu pametnih telefona izvan Kine, s obzirom da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema.

Kako prenosi Rojters, sledeća verzija Android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Gugl plej prodavnicu, Dži-mejl i Jutjub aplikacije.

"Huavej će moći da koristi samo javnu verziju Androida i neće moći da dobije pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Gugla", rekao je izvor ove novinske agencije.

Američka administracija kojom rukovodi predsednik Donald Tramp u četvrtak je stavila Huaveji na crnu listu, a to povlači mere koje će toj kompaniji izuzetno otežati poslovanje sa američkim partnerima.

broj komentara 43 pošalji komentar
(utorak, 21. maj 2019, 02:07) - Ringo [neregistrovani]

GOOGLE

Ma sa ovim ce da iznerviraju ljude, svakako na internetu imaju sve aplikacije i lako se moze zaobici playstore, jedino su problem igre i jos ponesto. Veliki udarac za Huawei. Ali smislice oni vec nesto.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 19:47) - Boris Prestravljeni [neregistrovani]

Bezobrazluk

I ti zbog Googla da prodas sopstvenu kompaniju. Zgog toga se bogami ide u Brisel ili cak Mountain View.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 17:32) - Vladan [neregistrovani]

Kraj googla...

Google vise nema ko da razvija. Americke i Evropske kompanije to rade sporo i jako skupo. Huawey galopira na trzistu mobilne telefonije i hardverski i softverski. Stvar je u tome sto Ameri i Evropljani ne mogu da podnesu da u necemu nemaju primat i ne daju svoje trziste, jer roba ovog tipa koju Kinezi prodaju odnosi mnogo novca u Kinu. Stvar je u tome sto zapad na ovaj način funkcionise oduvek. Jedino mi verujemo u trzisnu ekonomiju i slobodu u trgovini :) Smesno je sto je ovaj potez zapada zakasnio. Kinezi su poodmakli puno. Google im nije neophodan. Da li je danas nekome neophodna nokia? Sony? Alcatel? Sagem? Ericson? Sve su to danas kompanije u raspadu. Jedino se samsung jos kako tako drzi. Huawey ih je pregazio sve te brendove i sada je borba da ne stave kljuc u bravu. Medjutim sve se tolerisalo dok nije poceo da bude ugrozen epl. Sada krece borba za informativnu dominaciju. Propast googla i epla je sigurna ako se propascu moze smatrati to sto sasvim sigurno nece imati dominaciju na svetskom trzistu kao danas..


..

(ponedeljak, 20. maj 2019, 17:21) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Yandex

Ja vec koristim ruski Yandex. yandex.ru Яндекс. Dok sam koristio Gugl desavalo se da dan nakon sto sam onlajn trazio avionske karte elektronskom postom dobijem ponude. Znaci da me je Gugl spijunirao i prodao moju adresu nekoj od velikih onlajn kompanija koje me bombarduju laznim ponudama tipa "pozuri, ostalo je jos samo jedno upraznjeno mesto" ili "specijalno za tebe 20% popusta" (u stvari su podigli cenu za toliko specijalno za mene". Gugl je nedavno ponovo kaznjen u EU zbog monopolskog ponasanja. Dok sam imao sopstvenu kompaniju i oglasavao na Guglu ovaj je kupio konkurentsku kompaniju. Tada sam resio da prodam moju kompaniju jer, kako da konkurisem Guglu na Guglu? Prezirem ih i zelim im da se ugase.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 17:16) - Momcilo [neregistrovani]

Huavej

Može li Gugl povući svoje aplikacije sa Huavej telefona koji su u upotrebi ?

(ponedeljak, 20. maj 2019, 16:42) - anonymous [neregistrovani]

@licenca

Kad si bio u Kini i Rusiji, zadnji ili (ni)jedini put? Kazu da tamo treba znati kineski.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 15:01) - Darko [neregistrovani]

Re: Da li smo mi zdravi?

"Ceo Svet okreće leđa Huawei-u"!?
Nije tačno, okreću leđa one poltronske države i kompanije, koje inače čekaju "svoje mišljenje o svemu" iz Vašingtona.
Ako si ti zagovornik da i Srbija i Srbi treba da čekaju "svoje mišljenje" i direktive iz SAD, onda najbolje da se odseliš u tu istu SAD.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 14:45) - anonymousaa [neregistrovani]

Protekcionizam

Školski primer ekonomskog protekcionizma i potvrda da su američke kompanije oruđe prisile radi ostvarivanja američkih interesa. Zbog toga treba bojkotovati usluge i proizvode američkih kompanija.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 13:34) - Sale [neregistrovani]

Samo se cekalo..

Latini su to!!!

(ponedeljak, 20. maj 2019, 13:22) - dr Geb [neregistrovani]

licenca

Bas ih pogodili,pa Kinezi i ovako uglavnom sve kopiraju i kradu.U samoj Kini je 90% nelegalnog softvera,doduše slično je i u bratskoj komunističkoj Rusiji.