Kada nestane brojeva, Japanci osmisle nove

Japansko ministarstvo za komunikacije planira da kreira 10 milijardi telefonskih brojeva sa 14 cifara, a u skladu sa 5g tehnologijom.

Japanci će po statistikama do 2022. godine verovatno ostati bez brojeva s kombinacijama od 11 cifara.

Plan za uvođenje novih brojeva, najkasnije do kraja 2021. godine, predložen je na nedavnom sastanku stručnjaka u Ministarstvu za komunikacije.

Kako piše Japan Tajms, tri najveća mobilna operatera u zemlji, "NTT Docomo", "KDDI" i "SoftBank vech" prihvatila su predlog i novi brojevi biće u upotrebi do 2021. godine.

Problem sa telefonskim ciframa nemaju samo Japanci, jer su i korisnici u Velikoj Britaniji 2014. godine u određenim delovima zemlje morali da uvedu petocifreni prefiks kada su pozivali brojeve.

Britanski regulator telekomunikacija „Ofkom“ je počeo da istražuje da li da izbaci pozivne brojeve u potpunosti jer zemlja prelazi na telefonske mreže bazirane na "IP" adresama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 19. maj 2019, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

IP adrese

To se uvodi radi lakšeg špijuniranja i kontrole. A bolje bi im bilo da uvedu izbacivanje brojeva koji se ne koriste, pa posle nekoliko meseci da idu drugome, kao što se odavno radi sa brojevima u fiksnoj mreži.