Kako tehnologija doprinosi razvoju sporta

Naučno-tehnološki park Beograd je u saradnji sa „Koloseum sportom“, organizacijom iz Izraela, pokrenuo petomesečni program podrške tehnološkim inovacijama u sportu.

Cilj projekta koji organizje Naučno-tehnološki park Beograd je da se povežu svi oni koji su u sport-tek industriji i da im se obezbedi podrška u ranoj fazi razvoja startapa.

Sportska tek-industrija je jedna od brzorastućih industrija na svetu. Brojni su primeri koji pokazuju kako tehnologije potpuno menjaju način na koji vidimo i doživljavamo sport. Trenutno najpoznatija tehnologija je var, video tehnologija koja je potpuno promenila način odlučivanja u utakmicama.

Na konferenciju u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu doći će predstavnici nekoliko svetskih kompanija iz oblasti sportsko-tehnološke industrije.

„Predstavnik „Intelsporta“ će prikazati i tru-vju tehnologiju pomoću koje se potpuno menja način na koji gledamo utakmice. Predstavnik kompanije „Plejsajt“, koja je proglašena za jednu od najinovativnijih kompanija na svetu, razvila je novu smart-kor tehnologiju, uređaj koji meri pokrete i način na koji igrači izvode određene udarce tokom igre kako bi treneri i igrači mogli da dobiju analitiku i podatke o tome šta bi trebalo unaprediti“, najavljuje Jelena Petrović, pomoćnica direktora za razvoj poslovanja Naučno-tehnološkog parka Beograd.

Mišljenja oko tehnoloških inovacija u sportu su dosta podeljena. Ipak, preovladava stanovište da one mogu pomoći razvoju sporta i boljem pristupu treningu.

„Specifična izdržljivost u borilačkim sportovima nikada nije izmerena i bilo bi dobro kada bi neko proizveo tehnologiju koja bi to mogla da izvede, jer se borci spremaju kroz druge sportove, kao što su trčanje, veslanje i mogu da dobiju podatke koliko su spremni samo na tim spravama, ali ne i koliko su spremni za ring“, navodi Nikola Filipović, evropski prvak u kik-boksu.

Startap kompanije koje imaju inovativne ideje mogu se prijaviti do 26. maja na „Koloseum but kemp“ i tako dobiti priliku da obezbede podršku kako za razvoj svog proizvoda, tako i svoje kompanije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво