Suosnivač „Fejsbuka“ pozvao na „razbijanje“ te društvene mreže

U članku objavljenom u „Njujork tajmsu“, suosnivač „Fejsbuka“ Kris Hjuz, naveo je da je vreme da se ta društvena mreža „razbije“. Hjuz smatra da je izvršni direktor Mark Zakerberg „Fejsbuk“ pretvorio u „monopol koji guši inovacije“.

Društvena mreža Fejsbuk ima više od dve milijarde korisnika, a takođe poseduje Votsap, Mesindžer i Instagram, od kojih svaki koristi više od milijarde ljudi. 

Hjuz je rekao da je Zakerbergova moć „bez presedana i neamerička“ i dodao da se njegov bivši kolega fokusirao na rast, što ga je dovelo do toga da „žrtvuje bezbednost i uljudnost za klikove“.

Prema njegovim rečima, „Fejsbuk“ je monopol koji bi trebalo prisiliti da razdvoji Votsap i Instagram, a da buduća pripajanja budu zabranjena sledećih nekoliko godina.

Hjuz je takođe pozvao na osnivanje nove federalne agencije koja bi regulisala tehnološke kompanije i čiji bi „prvi zadatak bio da zaštiti privatnost“, prenosi AP.

Hjuz je inače bio u studentskoj sobi sa Zakerbergom na Harvardu a napustio je „Fejsbuk“ 2007. godine, da bi učestvovao u predizbornoj kampanji Baraka Obame.

Tvrdi da je likvidirao svoje „Fejsbuk“ akcije 2012. godine, kada je postao izdavač „Nove Republike“, i da više ne ulaže ni u jednu kompaniju društvenih medija.

Bes i odgovornost 

„Prošlo je 15 godina otkako sam učestvovao u osnivanju „Fejsbuka“ na Harvardu, i ne radim u kompaniji već deceniju. Ali osećam se besnim i odgovornim“, rekao je Hjuz.

Glavni portparol „Fejsbuka“ Nik Kleg odgovorio je na Hjuzovu kritiku izjavom u kojoj kaže da se odgovornost ne nameće pozivom na raspad uspešne američke kompanije.

„Odgovornost tehnoloških kompanija može se postići jedino kroz mukotrpno uvođenje novih pravila za internet. To je upravo ono na šta Mark Zakerberg poziva“, rekao je Kleg.

Kako AP navodi, Zakerberg je, međutim, neodređen po pitanju toga za kakve se tačno regulacije zalaže.

„Fejsbuk“ je od 2016. godine izgubio nekoliko rukovodilaca posle serije skandala s kršenjem privatnosti i širenjem dezinformacija.

Osnivači Instagrama i Votsapa su otišli, kao i direktor koji je preuzeo Votsap prošle godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво