Kako napreduje razvoj srpskog solarno-električnog automobila

Električni automobili nisu više budućnost, oni su sve više sadašnjost. To dokazuje i uključivanje najvećih svetski brendova, poput „Poršea“, „Mercedesa“, „Audija“, BMV-a i „Volksvagena“ u priču o elektrifikaciji. Svoje mesto pod suncem u ovom segmentu traži i jedan tim srpskih stručnjaka, koji već godinama vredno radi na razvoju, ne samo električnog, već i solarno-električnog automobila.

Saša Milovanović je jedan od osnivača „Akos tehnolodžisa“ i stručnjaka koji radi na projektu stvaranja prvog srpskog solarno-električnog automobila, koji se razlikuje od sličnih u svetu.

„U osnovi je to električni automobil, koji je opremljen specifičnim solarnim panelima. Ono po čemu se 'Akosov' pristup razlikuje od ostalih jeste što smo se mi bazirali na veoma osetljivim ćelijama i uspeli smo da aktiviramo taj proces prikupljanja energije već na osam, devet stepeni“, objašnjava Milovanović.

Prema njegovim rečima, to je dramatičan skok u odnosu na ostale, jer to znači da čak i po ne tako toplom i lepom vremenu, te solarne ćelije funkcionišu.

„Čovečanstvo se nalazi u prvoj fazi razumevanja električnih automobila. Mi to sada doživljavamo kao ekološki aspekt i to jeste osnovna ideja zbog koje se ušlo u proces prebacivanja sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na električni pogon“, kaže Milovanović.

Međutim, dodaje da postoji još jedan razlog prelaska, a to je autonomna vožnja.

„To je zapravo drugi veliki civilizacijski problem kada je u pitanju transport. Električni automobili su idealan način da do tog transfera dođemo u punoj meri. Zato što su prilagodljiviji, povoljniji i srećniji za globalno upravljanje“, navodi jedan od osnivača „Akos tehnolodžisa“.

Najveći nedostaci trenutno za električne automobile su infrastruktura, cena, pa i navike ljudi, ali, kako kaže, to će se vremenom promeniti.

Milovanović, ipak, nije želeo da licitira od okvirnom datumu kada bi „Akos tehnolodžis“ mogao da izbaci automobil na tržište, ali je istakao da čitav tim marljivo radi da to bude što pre.

Na pitanje koliko je Srbija daleko od intenzivnijeg korišćenja električnih automobila, Milovanović smatra da je to u stvari jedan emancipacioni proces, što u privrednom, ineženjerskom i socijalnom smislu.

„Ta interakcija će zapravo postaviti tempo promene. Mi radimo onaj deo posla do nas, a ostalo zavisi od državnog refleksa na novonastalu situaciju i divnu mogućnost da u jednom treuntku uđemo u krug zemalja koje su spremne za to“, zaključio je Milovanović.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара