Uvek tačni – javni satovi Beograda

Javni satovi moraju da budu ispravni i tačni. Neki od njih proglašeni su i spomenicima kulture.

Teče vreme, a sa njim i istorija javnih satova u glavnom gradu. Ne daju se zubu vremena i njihovi otkucaji i dalje se mogu čuti, bez obzira na buku u gradu.

Neki časovnici u Beogradu još od 19. veka pokazuju tačno vreme. Bilo ih je mnogo više, ali neki nisu sačuvani.

Satovi na nekim lokacijama su proglašeni spomenicima kulture, kao sat na ulazu u Želeničku stanicu. Predloženo je da to postane i časovnik na zgradi Glavne pošte u Takovskoj ulici.

„Ova pošta je pravljena od 1935. do 1938.godine. sat su postavili inženjeri iz „Simensa“. On je u ovoj kupoli, to je kao da je na devetom spratu“, rekao je Milorad Jovanović iz PTT Muzeja.

Ideja Zagrepčanina, Josipa Pičmana osvojila je prvu nagradu. Bio je to jedan od prvih javnih satova u glavnom gradu, postavljen između dva rata.

U to vreme nije bilo stubova sa satovima i tako je država pomogla svoje građane da imaju satove, napomenuo je Milorad.

Javni satovi moraju da budu ispravni i tačni. Za kontrolu su zaduženi opštinski komunalni inspektori, a održavanje je u rukama onih koji su ih postavili ili onih koji koriste zgrade na kojima se sat nalazi.

Malo je posla za majstore, satovi se podešavaju redovno, ali po svemu sudeći, pogledi se na njima zadrže tek slučajno.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво