Mars je blizu, u Kini

Da li ste nekada razmišljali kako izgleda šetati po Marsu? Oni koje to zanima ne moraju da idu na Mars stvarno, već mogu da odu malo bliže - do Kine. Neki bi rekli da Kinezi mogu da iskopiraju sve, pa čak i planetu.

U pustinji Gobi u severozapadnoj kineskoj provinciji Gansu napravljena je baza koja simulira Mars, kako bi se popularizovala nauka i povećalo interesovanje za istraživanje svemira.

Baza „Mars 1“ prostire se na 67 kvadratnih kilometara i smeštena je dvadesetak kilometara od grada Đinčanga. Lokacija je izabrana tako da što više podseća na površinu Marsa i surove uslove života.

Ova baza je deo projekta „Si spejs“ i obuhvata devet međusobno povezanih modula, uključujući i kontrolnu sobu, zelenu sobu i sobu bez vazduha.

Simulacija Marsa prvi put je otvorila vrata za stotinak uzbuđenih kineskih tinejdžera, koji su u okviru ekskurzije imali priliku da saznaju više o tome kako život može da izgleda na Crvenoj planeti.

Đaci su probali i kosmonautsku odeću, šetali u modulima i slušali instrukcije o tome kako se uzgajaju biljke u svemiru. Učili su kako astronauti žive, rade i jedu u modulima.

„Prvi put sam u ovde i veoma sam uzbuđen. Naučio sam mnogo o svemiru. Na primer, ne možemo da ponesemo hranu sa Zemlje, već moramo da nosimo seme i sadimo biljke na Marsu. Ako ponesemo hranu može lako da se pokvari. Podeliću ovo što sam naučio sa svojim roditeljima i mislim da će biti srećni“, kaže učenik Džu Sjuetijen.

Đaci su takođe učestvovali i u takmičenju konstruisanja raketa, pravili ih i lansirali.

„Ovaj događaj je veoma značajan, posebno jer stimuliše duh inovacija kod đaka. Simulacija lansiranja raketa pomaže đacima da unaprede svoje sposobnosti, da ono što su videli u knjigama pretvore u praksu“, objasnila je nastavnica Guo Ćijen.

Kompanija koja stoji iza projekta, „Si spejs“, planira da ovu bazu, koja trenutno služi samo u naučne svrhe, naredne godine otvori i za turiste.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 23. apr 2019, 10:31) - anonymous [neregistrovani]

Komparacija...???

2 ) ... Mars je blize u Cernu.
3 ) ... Mars je najblize u Srbiji....
---------Srpski naucnici imaju veca i kvalitetnija naucna saznanja, o,
Marsu i Univerzumu nego oni u Cernu i Kini..
Nasa su znanja zasnovana na pozicijama koje su ostavili Tesla i Milankovic..
Mi polazimo sa onog mjesta na kome su oni stali.. Mi se oslanjamo na one zakone koje su nam
oni ostavili...Mi odbacujemo, mi se ne oslanjamo na atomske reaktore i i tajne akceleratore..