Tehnologija u službi očuvanja kulturne i istorijske baštine

Posetiocima nekih od muzeja i kulturno-istorijskih lokaliteta u Srbiji, dostupne su aplikacije i tri-de vodiči, koji im omogućavaju da saznaju više o pojedinim bitnim istorijskim ličnostima i događajima.

Matematički institut, na predstavljanju projekata Matematičkog instituta SANU u oblasti digitalizacije, predstavio je aplikacije koje oživljavaju učesnike Prvog srpskog ustanka ili, kroz tri-de projekcije, upoznaju zainteresovane sa, uvek nedovoljno popularizovanim, arheološkim lokalitetima, poput Bačke pećine. 

Za sada je urađeno osam aplikacija za muzeje različite po svojim karakteristikama. Tako su digitalizovane i javnosti predstavljene istorija i baština Knjaževca, Lepenskog vira, Paraćina, Sombora, Prokuplja i Aranđelovca.

„Ideja je da se primenom proširene stvarnosti i drugih elemenata informacionih tehnologija ostvari što upečatljiviji i vizualnije bogatiji prikaz sadržaja koji se nalazi u muzeju“, izjavio je profesor Elektronskog fakulteta u Nišu, Radomir Stanković.

Stanković je kao poseban kvalitet istakao to što posetioci mogu aktivno da učestvuju u kreiranju sopstvene muzejske postavke, tako što sami odlučuju šta će da gledaju, u zavisnosti od interesovanja, obrazovanja, pa i uzrasta.

Kao posebno važnu, izdvojio je aplikaciju koja predstavlja arheo-astronomija – novi deo koji još nije izložen u okviru muzeja u Lepenskom viru.

Aplikacije su dostupne na App storre i Google play platformama.

Kako je najavio Stanković, namera je da se takve aplikacije ubuduće koriste i kao pomoćni udžbenici u osnovnim školama.

Lakša fizička i virtuelna rekonstrukcija 

Direktor Matematičkog instituta SANU Zoran Ognjanović istakao je da je cilj ovakvih projekata predstavljanje kulturne i istorijske baštine široj publici.

Ipak, požar koji se protekle nedelje dogodio u katerali Notr Dam u Parizu skrenuo je pažnju i na jednu drugu dimenziju. 

Prema rečima Ognjanovića, uvideli smo koliko je kulturna baština osetljiva i koliko se može neočekivano oštetiti i izgubiti za buduće pokolenja.

„Inovativne tehnologije i digitalizacija može poslužiti da se takva specifična baština zaštiti i da se omogući njena rekonstrukcija – bilo fizička bilo virtuelna“, rekao je Ognjanović.

Projekti koji će u tri-de tehnologiji predstaviti i sačuvati kulturnu i istorijsku baštinu Srbije se nastavljaju. Na redu je ekspedicija u regionu Novog Pazara.

broj komentara 0 pošalji komentar