Tamo gde se spajaju svemirski sektor i privreda

Prvi srpski Space hub trebalo bi da spoji svemirski sektor i druge privredne grane. Marko Pajović, čija je fondacija učestvovala u osnivanju „svemirskog haba“, kaže za RTS da bi na taj način moglo da se utiče na neke od kritičnih problema sa kojima se suočava Republika Srbija.

Krajem prošle nedelje u Beogradu je otvoren prvi srpski Space hub, u organizaciji fondacije Serbian Case for Space.

„Space hub predstavlja mesto okupljanja stručnjaka iz oblasti kosmičkih nauka, a naša fondacija želi da takvu praksu iz sveta prenese u Srbiju“, rekao je za RTS Marko Pajović iz te fondacije. 

Ciljevi „svemirskog haba“ su da pomogne i ohrabri kreiranje komercijalnih usluga i proizvoda uz pomoć svemirskih tehnologija, ali i da podstakne rast privatne svemirske industrije u zemlji.

„Od space hub-a se očekuje i da spoji svemirski sektor i druge privredne grane, kako bi došlo do saradnje između stručnjaka iz različitih oblasti i samim tim uticanja na neke od kritičnih problema sa kojima se suočava Republika Srbija, kao što su smanjivanje negativnih posledica prirodnih nepogoda (poplave, požari), efikasniji transport robe (bolja navigacija i infrastruktura), rešavanje problema nelegalne gradnje itd.“, objašnjava Marko Pajović.

Space hub-ovi u inostranstvu 

Pajović ističe da u državama EU „svemirski habovi“ služe kao most između nacionalnih svemirskih agencija, državnog aparata, kao i privatnog, odnosno naučnog sektora.

Navodi da su oni najpre bili deo širih aeronautičkih habova ali se u poslednje vreme diferenciraju i osamostaljuju.

„Glavni inicijatori formiranja ovakvih habova su bili veći projekti pod pokroviteljstvom Evropske svemirske agencije ili Evropske unije, zbog čega se nadamo da će naši napori biti prepoznati od strane privatnog i državnog sektora u Srbiji, i pružiti nam odgovarajuću podršku“, naveo je Pajović.

U Serbian Case for Space očekuju da će se kroz seriju naučnih predavanja popularizovati tema potencijala svemirske industrije u Srbiji.

„Zatim ćemo da se fokusiramo na organizaciju seminara, radionica i hakatona čiji bi fokus bio na biznisu i praktičnoj primeni proizvoda i usluga“, naveo je Pajović.

Space hub je namenjen svim osobama koje su zainteresovane da prošire svoje znanje iz oblasti kosmičkih nauka, zatim stručnjacima, profesionalcima i studentima koji bi želeli da svoje talente i znanja oprobaju u svemirskoj industriji i naravno spejs entuzijastima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво