Tamo gde se spajaju svemirski sektor i privreda

Prvi srpski Space hub trebalo bi da spoji svemirski sektor i druge privredne grane. Marko Pajović, čija je fondacija učestvovala u osnivanju „svemirskog haba“, kaže za RTS da bi na taj način moglo da se utiče na neke od kritičnih problema sa kojima se suočava Republika Srbija.

Krajem prošle nedelje u Beogradu je otvoren prvi srpski Space hub, u organizaciji fondacije Serbian Case for Space.

„Space hub predstavlja mesto okupljanja stručnjaka iz oblasti kosmičkih nauka, a naša fondacija želi da takvu praksu iz sveta prenese u Srbiju“, rekao je za RTS Marko Pajović iz te fondacije. 

Ciljevi „svemirskog haba“ su da pomogne i ohrabri kreiranje komercijalnih usluga i proizvoda uz pomoć svemirskih tehnologija, ali i da podstakne rast privatne svemirske industrije u zemlji.

„Od space hub-a se očekuje i da spoji svemirski sektor i druge privredne grane, kako bi došlo do saradnje između stručnjaka iz različitih oblasti i samim tim uticanja na neke od kritičnih problema sa kojima se suočava Republika Srbija, kao što su smanjivanje negativnih posledica prirodnih nepogoda (poplave, požari), efikasniji transport robe (bolja navigacija i infrastruktura), rešavanje problema nelegalne gradnje itd.“, objašnjava Marko Pajović.

Space hub-ovi u inostranstvu 

Pajović ističe da u državama EU „svemirski habovi“ služe kao most između nacionalnih svemirskih agencija, državnog aparata, kao i privatnog, odnosno naučnog sektora.

Navodi da su oni najpre bili deo širih aeronautičkih habova ali se u poslednje vreme diferenciraju i osamostaljuju.

„Glavni inicijatori formiranja ovakvih habova su bili veći projekti pod pokroviteljstvom Evropske svemirske agencije ili Evropske unije, zbog čega se nadamo da će naši napori biti prepoznati od strane privatnog i državnog sektora u Srbiji, i pružiti nam odgovarajuću podršku“, naveo je Pajović.

U Serbian Case for Space očekuju da će se kroz seriju naučnih predavanja popularizovati tema potencijala svemirske industrije u Srbiji.

„Zatim ćemo da se fokusiramo na organizaciju seminara, radionica i hakatona čiji bi fokus bio na biznisu i praktičnoj primeni proizvoda i usluga“, naveo je Pajović.

Space hub je namenjen svim osobama koje su zainteresovane da prošire svoje znanje iz oblasti kosmičkih nauka, zatim stručnjacima, profesionalcima i studentima koji bi želeli da svoje talente i znanja oprobaju u svemirskoj industriji i naravno spejs entuzijastima.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 23. apr 2019, 05:50) - anonymous [neregistrovani]

Omalovažavanje nije Skepsa

Ne možeš da pročitaš tekst, ili vidiš vest, bez ovih koji na svaku novinu i alternativu gledaju sa omalovažavanjem. Nelogičnost mnogih komentara prevazilazi svaku meru. Naravno da u vremenu 5G Astronomija postaje svakidašnjica, ko sumnja neka odmah baci svoj mobilni ili pokloni nekome ko ume da koristi.

(nedelja, 21. apr 2019, 19:57) - anonymous [neregistrovani]

Prostor u kome se spajaju sektori..???

Svemirski sektor i sektor tehnologije..
Ovo je cudna tema..
Nesrodni su ovi sektori...
Nemoguce je njihovo spajanje...
Oni se samo dodiruju u jednom teskom vremenskom prostoru..