Male priče koje su postale muzejske priče

Svaki eksponat ima svoju priču, a u Narodnom muzeju, uz pomoć pametnog telefona, moguće je saznati kakve se male, lične priče kriju iza nekih slika.

Mobilni telefoni, ali ne za slikanje eksponata već za razgledanje. Uz stalnu postavku umetničkih dela neprocenjive vrednosti u Narodnom muzeju i četrdesetak ličnih predmeta posetilaca, a svaki ima svoju priču.

Lidija Ham Milovanović, kustoskinja Narodnog muzeja, objašnjava da su se na ovaj poduhvat odlučili iz uverenja da nečije male priče nekada umeju da nadrastu tu jednu osobu i da neretko postanu deo zajedničke baštine i postanu muzejske priče.

Svaki od predmeta je tri-de skeniran i u paru je sa jednom slikom iz stalne postavke. Uz pomoć specijalne aplikacije skenira se znak pored slike i zatim se učitava trodimenzonalna slika predmeta i zapis vlasnika. Tako je uz sliku Bašta mog oca Morisa de Vlamenka svoje mesto našla Stripoteka.

„'Prvi strip koji mi je poklonio moj otac. Sve što je bilo između nas posle toga više nije bitno'. Dakle, za gospodina je Stripoteka sigurno vrednija nego ova slika koja je pred nama, ali upravo zbog toga vredi razmišljati o vrednostima ličnim, opštim, zajedničkim, kulturnim, umetničkim, emotivnim i raznim drugim“, naglašava kustoskinja.

Uz sliku Jana Toropa More kamen sa Kube.

„Uspomena sa putovanja na Kubu. Jednoj prijateljici je to bila životna želja, druga je upoznala čoveka svog života, a vlasnica ovog predmeta je ozdravila nakon operacije i počela novu fazu svog života“, stoji u ličnoj belešci uz ovu sliku.

U virtuelnoj tri-de galeriji „Tvoje priče“ nalaze se pernica sa klikerima, naliv pero, mač japanskih samuraja, školski prsten, pa čak i jedan zeleni meda. Priče vlasnika posetiocima su dostupne na srpskom i engleskom jeziku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво