„Kovsar“ – zvezda vojne parade u Iranu

Tokom vojne parade povodom Nacionalnog dana vojske u Iranu, vazdušne snage te zemlje predstavile su „kovsar“, prvi avion proizveden u toj zemlji.

Parada, kojoj je prisustvovao predsednik Hasan Rohani, otvorena je performansima iranskog aviona četvrte generacije.

Reč je o borbenoj letelici koju je proizvela iranska državna kompanija IAIO. Razvoj „kovsara“ ima veliki značaj zbog toga što je Iran pod embargom na uvoz oružja.

Prvi let „kovsar“ je imao u avgustu prošle godine, a krajem iste godine počela je serijska proizvodnja.

Očekuje se da novi iranski avion zameni zastarele letelice ruske i američke proizvodnje. Iran želi da smanji zavisnost od stranih zemalja kada je reč o uvozu oružja.

Tehničke karakteristike

„Kovsar“ je dugačak 12,4 metra sa rasponom krila od 10,97 metara i visinom od 3,5 metara. Njegov zadatak je da pruža vazdušnu podršku trupama na zemlji kao i da izvodi napadačke operacije.

Težak je 2.425 kilograma i može da leti na maksimalnoj visini od 15.000 metara. Spoljašnji dizajn je razvijen na osnovu aviona „F-5“, a ima dva sedišta.

Prema rečima proizvođača, avionika je napredna, a ugrađen je i radar poslednje grenracije. Ispod krila moguće je instalirati široki spektar oružja kako bi se povećala napadačka moć.

Maksimalna brzina „kovsara“ je 1,500 kilometara na čas, a može da preleti 2.200 kilometara bez dopune goriva.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво