Nova misija na Marsov mesec „Fobos“

Ruski automatizovani interplanetarni sistem (AMS) trebalo bi prvo testirati na asteroidu Apofis pre slanja u misiju na Marsov mesec „Fobos“, navode naučnici iz Asocijacije za istraživanje i proizvodnju Lavočkin.

Naučnici smatraju da misija, pod kodnim imenom Bumerang, neće samo pružiti mogućnosti da se testiraju osnovne kontrole leta, već će dati i značajne naučne informacije, prenosi Tas.

„Demonstracioni let AMS-a može biti izveden šemom poseta malim nebeskim telima u dalekom svemiru (asteroidima). To će omogućiti proveru osnovnih funkcija AMS-a u kontrolisanim uslovima“, naveo je tim naučnika za časopis koji izdaje Asocijacija Lavočkin.

Autori takođe predlažu slanje malog satelita do asteroida „Apofis“, koji bi kružio oko njega deset godina i pružio informacije o putanji asteroida.

„Fobos-grant misija“ tokom koje je korišćena AMS letelica je lansirana devetog novembra 2011. Sistem je uspešno dospeo do niske zemiljine orbite, ali je ostao „zaglavljen“ tamo zbog kvara na motoru.

Rusija je najavila da namerava da ponovi misiju tokom „Bumeranga/Ekspedicije-M projekta“.

Cilj projekta je uspostavljanje interplanetarne stanice za istraživanje Marsa i njegovih satelita, kao i dobijanje uzoraka zemljišta sa „Fobosa“.

Postoji mogućnost da letelica bude lansirana 2024. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar