Zašto „Vajber“ odoleva hakerskim napadima

Sve češće postajemo svedoci obaranja najpopularnijih društvenih mreža kao što su „Fejsbuk“, „Instagram“ i „Votsap“. Međutim, jedna platforma za komunikaciju uspešno odoleva hakerskim napadima. Kako je bezbedbost na prvom mestu kod korisnika, nije ni čudo što je servis „Vajber“ već godinama u samom vrhu.

Bum na svetskom tržištu Vajber je ostvario 2016. godine kada je izbrojano 800 miliona registrovanih korisnika. Danas taj broj prelazi milijardu i raste iz dana u dan.

Razlog zbog kojeg je ova aplikacija globalno najpopularnija je, osim bezbednosti prilikom korišćenja, njeno konstantno menjanje i unapređivanje.

Tako Vajber nije samo servis za komunikaciju u vidu četa, razmene stikera i obavljanja razgovora već i platforma namenjena za biznis korisnike, oglašavanje, strimovanje.

„Primarno, Vajber je još uvek servis za komunikaciju, ali s napretkom tehnologija menjaju se i želje krajnjih korisnika. Četovanje i pozive je već neko vreme moguće obavljati unutar privatnih ili interesnih grupa“, objašnjava Momčilo Elenkov iz kompanije „Vajber“ i naglašava da su čet botovi tu da asistiraju prilikom svakodnevnih aktivnosti poput bankovnih transakcija.

„Poznati smo po saradnji sa velikim brojem svetskih kompanija i upravo smo u razgovoru sa našim partnerima došli na ideju da kreiramo biznis poruke. Pod tom opcijim podrazumevaju se razmene projekata, oglašavanja i obaveštenja u poznatom Vajber okruženju“, istakao je Elenkov.

Prema njegovim rečima, kompanija polako ide ka tome da korisnici mogu putem jedne aplikacije, to jest Vajbera, obavljati praktično sve korisne mobilne aktivnosti.

Nije baš pametno držati sav novac, lična dokumenta i bankovne kartice na jednom mestu, recimo u novčaniku, jer ako mu se izgubi trag, šteta biva velika.

Slično bi se moglo reći i za neku mobilnu aplikaciju koja raspolaže našim poverljivim podacima i unutar koje obavljamo svu onlajn komunikaciju jer ukoliko takva aplikacija bude hakovana, svi privatni podaci postaju dostupni hakerima.

Bezbednost tokom korišćenja aplikacije

Ipak, ako je Vajber po nečemu prepoznatljiv, onda je to bezbedan način korišćenja. Upravo je taj segment najzaslužniji za rastući broj korisnika na globalnom nivou.

Vajber nema pristup informacijama, kaže Elenkov, jer one se razmenjuju putem uređaja koji enkriptuju sav sadržaj.

„Ne targetujemo korisnike na osnovu onoga što dele i pretražuju, ne spamujemo ih i ne opterećujemo sadržajem. Korisnici sami biraju šta će od informacija dolaziti do njih. Ukratko – Vajber je servis koji korisnik sam uređuje. Aplikacija na mom i na vašem telefonu može izgledati potpuno drugačije. Ne mislim samo na vizuelni interfejs već i na način korišćenja“, istakao je Elenkov.

Naredne godine, Vajber će proslaviti deseti rođendan, a do kraja 2019. godine možemo očekivati novine i unapređenja unutar same aplikacije.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 16. apr 2019, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

Ma nema pojma!

WeChat je zakon! a koristi ga preko milijardu i po ljudi na kugli zemaljskoj!!

(utorak, 16. apr 2019, 16:04) - anonymous [neregistrovani]

Naivac

Citam komentare nebi li sta cuo novo o ovim "aplikacijama" a oni raspredaju je li Viber ili Vajber.

(utorak, 16. apr 2019, 14:32) - Мила [neregistrovani]

Сленг писање

Таргетујемо, спамујемо и вајбер. Стварно неко треба порадити на српском језику :-/ Ово грозно звучи

(utorak, 16. apr 2019, 14:21) - MM [neregistrovani]

@Gospoda koj citaju ovo

Rec se cita kao "Vajber", a pise kao "Viber" i nastala je od reci "Vibe", a google translate vam moze pomoci kako da procitate tu rec ako ne znate. To sto smo je mi prekrstili u viber je druga stvar. Ako i dalje niste sigurni probajte da pronadjete klip jednog od suosnivaca kompanije koji je objasnio kako se cita rec, a mozete i da pogledate ovaj klip sa RTS-a gde njihov operativni direktor izgovara pomenutu rec (oko devete sekunde klipa) u vise navrata:

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/1882/tehnologija/2474680/zovemo-se-vajber-i-uvek-cemo-biti-besplatni.html

Pozdrav za moje seljake sa vibera. :)

(utorak, 16. apr 2019, 13:54) - anonymous [neregistrovani]

Na žalost...

Nije tačno, virusi napadaju i viber!

(utorak, 16. apr 2019, 13:38) - anonymous [neregistrovani]

Ma.kako da ne

Slika katastrofa, nekad se razgovor ni ne čuje...
Živim u Švedskoj i razgovor vajberom između mene i mojih najbližih u Švedskoj je katastrofa...

(utorak, 16. apr 2019, 13:26) - anonymous [neregistrovani]

Lektor

Piše se Viber. Još jednom se pokazuje da je na RTSu pisana reč nakaradna. To vidimo skoro svakodnevno u informativnim emisijama, dok ide onaj pokretan tekst. Česte su pravopisne greške. Potreban je lektor.

(utorak, 16. apr 2019, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

Пиши ћирилицом и

"Пиши као што говориш, а читај како је написано!"
(Чули сте негде већ, зар не?)

(utorak, 16. apr 2019, 12:03) - anonymous [neregistrovani]

Gospodo sa RTS-a,

nikakav "Vajber" ne postoji, postoji Viber koji je delo Rusa! Ne trujte više mlade glupostima, da ne napišem neku goru reč. Utuvite već jednom u vaše umove, postoji samo i jedino Viber!!!

(utorak, 16. apr 2019, 11:31) - anonymous [neregistrovani]

Vajber?

neverovatno..