Zašto „Vajber“ odoleva hakerskim napadima

Sve češće postajemo svedoci obaranja najpopularnijih društvenih mreža kao što su „Fejsbuk“, „Instagram“ i „Votsap“. Međutim, jedna platforma za komunikaciju uspešno odoleva hakerskim napadima. Kako je bezbedbost na prvom mestu kod korisnika, nije ni čudo što je servis „Vajber“ već godinama u samom vrhu.

Bum na svetskom tržištu Vajber je ostvario 2016. godine kada je izbrojano 800 miliona registrovanih korisnika. Danas taj broj prelazi milijardu i raste iz dana u dan.

Razlog zbog kojeg je ova aplikacija globalno najpopularnija je, osim bezbednosti prilikom korišćenja, njeno konstantno menjanje i unapređivanje.

Tako Vajber nije samo servis za komunikaciju u vidu četa, razmene stikera i obavljanja razgovora već i platforma namenjena za biznis korisnike, oglašavanje, strimovanje.

„Primarno, Vajber je još uvek servis za komunikaciju, ali s napretkom tehnologija menjaju se i želje krajnjih korisnika. Četovanje i pozive je već neko vreme moguće obavljati unutar privatnih ili interesnih grupa“, objašnjava Momčilo Elenkov iz kompanije „Vajber“ i naglašava da su čet botovi tu da asistiraju prilikom svakodnevnih aktivnosti poput bankovnih transakcija.

„Poznati smo po saradnji sa velikim brojem svetskih kompanija i upravo smo u razgovoru sa našim partnerima došli na ideju da kreiramo biznis poruke. Pod tom opcijim podrazumevaju se razmene projekata, oglašavanja i obaveštenja u poznatom Vajber okruženju“, istakao je Elenkov.

Prema njegovim rečima, kompanija polako ide ka tome da korisnici mogu putem jedne aplikacije, to jest Vajbera, obavljati praktično sve korisne mobilne aktivnosti.

Nije baš pametno držati sav novac, lična dokumenta i bankovne kartice na jednom mestu, recimo u novčaniku, jer ako mu se izgubi trag, šteta biva velika.

Slično bi se moglo reći i za neku mobilnu aplikaciju koja raspolaže našim poverljivim podacima i unutar koje obavljamo svu onlajn komunikaciju jer ukoliko takva aplikacija bude hakovana, svi privatni podaci postaju dostupni hakerima.

Bezbednost tokom korišćenja aplikacije

Ipak, ako je Vajber po nečemu prepoznatljiv, onda je to bezbedan način korišćenja. Upravo je taj segment najzaslužniji za rastući broj korisnika na globalnom nivou.

Vajber nema pristup informacijama, kaže Elenkov, jer one se razmenjuju putem uređaja koji enkriptuju sav sadržaj.

„Ne targetujemo korisnike na osnovu onoga što dele i pretražuju, ne spamujemo ih i ne opterećujemo sadržajem. Korisnici sami biraju šta će od informacija dolaziti do njih. Ukratko – Vajber je servis koji korisnik sam uređuje. Aplikacija na mom i na vašem telefonu može izgledati potpuno drugačije. Ne mislim samo na vizuelni interfejs već i na način korišćenja“, istakao je Elenkov.

Naredne godine, Vajber će proslaviti deseti rođendan, a do kraja 2019. godine možemo očekivati novine i unapređenja unutar same aplikacije.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара