Poleteo avion s najvećim rasponom krila

Avion s najvećim rasponom krila na svetu uspešno je završio svoj prvi let, saopštila je američka kompanija „Stratolonč“.

Letelica ima dva trupa i raspon krila od 117 metara što je duže od terena za američki fudbal.

Avion je leteo dva i po sata iznad kalifornijske pustinje Mohave, prenosi Indeks.

„Kakav sjajan prvi let“, rekao je izvršni direktor Stratolanča Žan Flojd.

„Današnji let novi je korak u našoj misiji osiguranja fleksibilne alternative lansiranjima sa Zemljine površine“, istakao je Flojd.

„Stratolonč“ (Stratolaunch) je 2011. osnovao suosnivač „Majkrosofta“, Pol Alen. Cilj kompanije je da se omogući jeftiniji pristup Zemljinoj orbiti lansiranjem satelita u svemir iz aviona, umesto sa tla.

Avion je u subotu uzleteo iz svemirske luke „Mohave“, koja se nalazi na oko 150 kilometara severno od Los Anđelesa. Leteo je na visini do pet kilometara i izveo više manevara, uključujući i simulirano sletanje.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи