Prolaz kroz „Pametna vrata“ kao učenički izazov

Nekoliko maturanata Tehničke škole u Pirotu sa svojim profesorom, konstruisalo je uređaj nazvan „Pametna vrata“

Njegova izrada nije skupa, a kada bi se serijski proizvodila, bila bi, kažu, desetak puta jeftinija od postojećih na tržištu, čija je cena od 4 do 5 hiljada dinara.

Povezivanje obične brave sa internetom, od projektovanja do konstrukcije uređaja koji funkcioniše na daljinu, za učenike je bio pravi izazov i ozbiljna „igra“ na dodatnim časovima programiranja.

„Moja uloga je bila projektovanje baze podataka i bekend uređaja, a to su stvari koje se ne vide na ekranu i samom uređaju, ali su korisne i tu su da bi uređaj mogao da funkcioniše“, kaže Lazar Velinov, maturant Tehničke škole u Pirotu.

„Umesto da kao i obično otključavamo vrata i ubacimo ključ u bravu, ovo je mnogo lakši način. Kad se vratimo kući, samo stavimo karticu i naša vrata se otključavaju. Zato možemo sa bilo kog uređaja na veb sajtu da nadgledamo ko ulazi ili kome je pristup odbijen. Kada nemamo internet, možemo da zamenimo ovaj servo-motor koji smo koristili za demonstraciju, jednom elektronskom bravom, i bez interneta ona funkcioniše kao obična brava“, kaže maturant Andrija Tošić.

Ovakvi uređaji postoje na tržištu, da bi funkcionisali u starim sistemima, potrebno je mnogo prepravki na samom objektu, što je ovim patentom eliminisano.

„Prednost ovog uređaja, su cena i jednostavna montaža na postojeći elektroinstalacioni sistem“, kaže profesor Bojan Ćirić.

Pirotska „Pametna vrata“, trebalo bi još malo usavršiti u cilju bezbednosti. Učenici su ponosni što su konstruisali praktičan uređaj koji može imati široku primenu.

Detaljan postupak izrade može se naći i na Jutjubu i upotrebiti po principu „uradi sam“, a napravljena je i istoimena Android aplikacija, koja je takođe besplatna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи