Nemačka „velika trojka“ optužena da je sprečavala „zelenu“ tehnologiju

Evropska komisija optužila je „Folksvagen“, BMV i „Dajmler“ da su namerno sprečavali usvajanje tehnologije koja bi smanjila emisiju štetnih gasova kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Članovi „velike trojke“ su, navodno, prekršili antitrustovske zakone, jer su između 2006. i 2014. godine zajedno radili na tome da odlože usvajanje dva prečišćavačka sistema za smanjivanje emisije štetnih gasova.

Margret Vestager, glavni zvaničnik EU za zaštitu konkurencije, rekla je da kompanije mogu da sarađuju na unapređivanju svojih proizvoda, ali ne mogu da se prećutno slože da ne unapređuju kvalitet.

„Zabrinuti smo da se baš to desilo u ovom slučaju. Kao rezultat toga, evropski potrošači uskraćeni su za šansu da kupe automobile sa najboljom tehnologijom na raspolaganju“, istakla je Vestager.

Jedna od tehnologija koju proizvođači nisu želeli da usvoje bi smanjila ispuštanje štetnog nitrogen-oksida iz dizel motora. Druga je trebalo da prečišćava emisiju gasova iz benzinskih vozila.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи