Australijske mere za suzbijanje scena nasilja na društvenim mrežama

Širom sveta u jeku je debata na koji način treba zakonski regulisati rad društvenih mreža. Kako ljudi svoj život sve više premeštaju u digitalne prostore, postavljaju se pitanja kako moralne i zakonske norme, koje važe u realnom svetu, primeniti i u onlajn-domenu. Australijski parlament jedan je od prvih koji je pokušao da dâ konkretan odgovor.

U Australiji će od danas kompanije koje upravljaju društvenim mrežama poput „Fejsbuka“, „Instagrama“ i „Jutjuba“ biti krivično gonjene i drakonski kažnjavane ukoliko sa svojih platformi u razumno brzom roku ne uklone fotografije i video-klipove koji prikazuju scene nasilja.

Odluka Parlamenta rezultat je velike društvene debate koja je počela posle napada na džamije u Krastčerču na Novom Zelandu pre 20 dana. Tada je napadač masakr prenosio uživo i ceo svet je mogao da gleda i deli snimak čitav sat od početka napada.

„Danas smo usvojili zakon protiv pretvaranja društvenih mreža u oružje. Odlučili smo da preduzmemo oštre mere protiv zloupotrebe onlajn-platformi. Ova vlada smatra da pravila i norme koje važe u realnom svetu treba da važe i u virtuelnom. Vrlo je važno da pošaljemo poruku tim društvenim medijima da od njih očekujemo odgovorno ponašanje“, istakao je Mič Fajfild, ministar za komunikacije.

Skeptici ukazuju na to da su definicije brze reakcije suviše neodređen pojam za mreže na kojima obitavaju milioni korisnika.

„Naravno da je relativno šta je brza i šta je efikasna reakcija društvenih mreža i u svakom pojedinačnom slučaju porota će morati da odlučuje o tome da li je nešto bilo u razumnom roku, ali mislim da nema Australijanca koji ne misli da je bilo neprihvatljivo da neko čitav sat uživo prenosi masakr, a da društvena mreža to ne otkrije“, objasnio je vrhovni tužilac Australije Kristijan Porter.

Primenu novog zakona i nadzor nad društvenim mrežama sprovodiće novo državno telo, komesar za elektronsku bezbednost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво