Dizelaši nepoželjni, proizvođači spremaju teren za elektromobile

Vozači dizel automobila koji imaju „euro 5“ motore i starije neće moći da voze u nemačkim gradovima u danima velike zagađenosti. Vlasti u Štutgartu su zabranile „euro 4“ za saobraćaj, pa tako je oko 130.000, većinom dizelaša, ostalo neupotrebljivo. U isto vreme bi podstakli prodaju električnih i hibridnih vozila. „Ford“ i „Folksvagen“ pripremaju oko 500 brzih punjača koji bi trebalo da budu postavljeni na auto-putevima. Time se i proizvođači vozila donacijama prvi put uključuju u gradnju infrastrukture.

Svaki peti automobil prodat u Evropi do 2025. godine mora biti električni, kažu ekolozi na međunarodnoj radionici novih tehnologija koju je organizovao koncern „Ford“ u Amsterdamu. Proizvođači automobila moraju se aktivno uključiti u izgradnju infrastrukturne mreže, koja će koštati koliko i sam razvoj elektromobila.

„Svaki punjač koji postavimo bilo gde doprinosi širenju mreže. Ideja je jednostavna, lokalna samouprava daje uslove, a mi finansiramo celokupnu stanicu. To košta, ali se i isplati, jer niko neće automobil koji nema gde da se puni“, kaže Stiven Amstrong iz „Forda“.

U Amsterdamu je predstavljeno desetak komercijalnih i putničkih vozila sa hibridnim i električnim pogonom kompanije „Ford“.

Do 2030. godine svaki automobil ove marke moći će da vozi bez uticaja vozača potpuno autonomno –  autopilotom.

„Izazov je veliki, treba nam bar destine hiljada baznih stanica 5G mreže, jer autonomna vožnja podrazumeva komunikaciju u milisekundama automobila, puta, učesnika u saobraćaju. Samo zemlje koje to mogu da obezbede mogu da imaju vožnju bez vozača“, objasnio je Roland de Var iz „Forda“.

Ova kompanija se povlači iz Rusije u okviru strategije izlaska američkih kompanija iz Evrope. Prvi se povukao „Dženeral motors“ koji je „Opel“ prodao „Pežo–Sitroen grupaciji“.

Fokus operacija ide u Ameriku, gde se otvaraju nove fabrike napredne tehnologije, a deo toga dolazi i do evropske filijale u Kelnu.

Zajednički nastup u prodaji sa „Folksvagenom“ svuda u svetu, naročito u Americi, daće novi kvalitet i profit, kažu analitičari.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво