Budućnost novinarstva je u naočarima

Jusufa Omara proslavile su priče koje je snimao i montirao mobilnim telefonom u Africi, Siriji, Indiji. Širom sveta drži predavanja o tzv. #MOJO (mobilnom) novinarstvu, a za RTS je otkrio šta, pored telefona i stativa, mora da ima uz sebe.

Pametan telefon je više nego dovoljan da bi se napravila dobra priča, kaže nagrađivani novinar Jusuf Omar, koji, ipak, u svom rancu krije i skuplje naprave.

Njih koristi kako bi snimao društveno angažovane priče, čemu je u subotu podučavao i mlade u beogradskom „Impakt habu“.

Na radionici u organizaciji Unicefa, desetine mladih iz cele Srbije imalo je priliku da sazna kako se pronalazi priča, kako se snima i montira.

Da bi sve bilo na višem nivou, tu su „snepčet naočare“. Klikom na jedno dugme one snimaju sve u šta korisnik gleda. Jusuf ih nije skidao tokom radionice.

„Pomalo su zastrašujuće, ali pomalo i kul. Mislim da je budućnost novinarstva nosiva“, rekao je za RTS ovaj novinar koji je izveštavao i za Si-En-En.

Tu su i nešto glomaznije VR naočare. „One mi omogućavaju da odem u druge predele i da u realnom vremenu vodim ljude na različite lokacije“, ističe Jusuf Omar.

Sa sobom nosi i dron kako bi utvrdio kako situacija o kojoj izveštava izgleda iz ptičje perspektive.

Može i jednostavnije

Jusuf Omar ukazuje da popularnost na društvenim mrežama može i pozitivnim i angažovanim pričama da se dostigne. Da biste postali „influenser“ u nekoj oblasti, nisu potrebni skupi uređaji.

„Dovoljan je pametni telefon sa jednom ili dve kamere. Nisu važne naprave i alatke, već ideje“, rekao je Omar.

Poručuje da je budućnost novinarstva, upravo mobilno novinarstvo (MOJO) i da će se njime baviti ne samo novinari, već i građanstvo. To, ipak, ne znači kraj tradicionalnog novinarstva.

„U stvarnosti ima prostora za sve. Tradicionalno snimanje ostaje neophodno za prenose sportskih manifestacija, snimanje dokumentaraca, ali mobilni telefoni će pokrivati velike priče našeg vremena“, zaključio je Jusuf Omar. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара