„Roskosmos“ spreman da sam održava Međunarodnu svemirsku stanicu

Ruska državna korporacija za kosmiške aktivnosti planira da iznese program istraživanja Meseca u vladi sredinom ove godine i da održava Međunarodnu svemirsku stanicu ako se Amerika povuče, rekao je direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Program istraživanja Meseca biće iznet u sklopu usvajanja nove verzije osnova državne politike o aktivnostima u svemiru. Mislim da će to biti sredinom ove godine“, rekao je Rogozin, prenela je agencija Tas.

Kako je naveo, sednica Saveta bezbednosti posvećena svemirskim aktivnostima biće održana pre završetka proleća i sva ta pitanja biće razmotrena.

„Roskosmos“ će, kako je rekao Rogozin, sačuvati Međunarodnu svemirsku stanicu u orbiti čak i ako se američka strana povuče iz projekta.

„To je predlog 'Roskosmosa'. Verujemo da možemo da sačuvamo stanicu u slučaju da Amerikaci odluče da se povuku iz projekta, zajedno sa drugim zemljama i partnerima“, istakao je Rogozin.

Imamo tehnološke i tehničke sposobnosti da održimo stanicu u orbiti i da potpuno obezbedimo električnu energiju i vodu tamo, zaključio je Rogozin, prenela je ruska agencija.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. mar 2019, 11:59) - глас разума [neregistrovani]

Тешко да ће западњаци напустити станицу

То би био њихов нови велики пораз... Иако нису заинтересовани превише за станицу, остаће само зато што су Руси вољни да је сами комплетно преузму. Јер сва антируска хистерија од које болује западни свет већ дуже времена им то неће дозволити. Можда би се у неком другом случају и повукли, али помисао да би онда Русија опет имала своју свемирску станицу не би им дала мира!