Domaći punjač za električne automobile tri puta jeftiniji od stranih

U Beogradu je u toku Sajam automobila, u okviru kojeg će, 27 marta biti organizovan naučni skup o elektromobilnosti i tehnologiji „pametnog grada“. Na skupu će biti predstavljen i prvi srpski punjač za elektromobile.

U toku samog sajma resorni ministar za ekologiju Goran Trivan izjavio je da će njegovo ministartvo dati predlog da se ukine uvoz automobila starijih od 10 godina koji predstavljaju ekološki otpad.

Godišnje država samo od izbegavanje ekološke takse izgubi 12 miliona evra uvozom polovnjaka. Preko 5.000 lica godišnje oboli ili umre od zagađenja vazduha u Srbiji, a za poslednjih pet godina uvezeno je oko pola miliona polovnih vozila.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović u poseti sajmu obećala je da će država uvesti donacije za elektrovozila i obezbediti potrebnu infrastrukturu.

Posebno je pohvalila napore domaćih kompanija koje pokušavaju da nešto i same proizvedu iz ove oblasti. Tako je na sajmu izložen prvi punjač za elektromobile, koji je tri puta jeftniji od stranih, a proizvod je naše pameti i nauke.

„Punjač je izlazne snage 22 kilovata. U projekciji je punjač snage 55 kilovata, a razvija se i projektuje brzi punjač od 125 kilovata“, objašnjava Slavko Vujović sa Instituta IEGG u Staroj Pazovi.

Na sajmu i pored toga što svi žele da kupe dizelaše ima dosta hibridnih i električnih automobila. Njihove cene bez subvencia države sada nisu prihvatljive za kupce, a potrebno je i napraviti infrastrukturu za korišćenje tih vozila.

Pored toga otvara se pitanje gde ćemo pronaći struju za njihovo punjenje, a to je i jedna od glavnih tema naučnog skupa u okviru sajma.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво