Nemačka Vikipedija „u crnini“ zbog planiranih izmena zakona

Zvanična stranica „Vikipedije“ na nemačkom jeziku osvanula je sa porukom protiv najavljenih izmena Zakona o autorskim pravima u Evropskoj uniji. Posetioce nemačkog sajta „Vikipedije“ dočekalo je saopštenje na crnoj pozadini u kom autori sajta pozivaju čitaoce da se obrate evropskim poslanicima kako bi sprečili promene.

„Ovo je naša poslednja šansa. Pomozite nam da modernizujemo autorska prava u Evropi“, navodi se u saopštenju autora nemačkog sajta „Vikipedije“. 

Prema njihovim rečima, predložena reforma autorskih prava u Evropi mogla bi značajno da ograniči pristup slobodnom internetu.

„Čak i najmanje internet-platforme morale bi da preventivno sprečavaju kršenje autorskih prava od strane svojih korisnika u skladu sa članom 13 planiranog zakona, što je u praksi moguće samo kroz filtere, koji često greše i podložni su zloupotrebi“, navodi se u saopštenju autora nemačke „Vikipedije“.

Dodaju da bi sve internet stranice morale da dobavljaju dozvole kako bi okačile čak i male delove teksta, jer bi u suprotnom kršile prava izdavača, propisana članom 11.

Podsećaju da je „Vikipedija“ izuzeta od ograničenja propisanih članom 13, ali ne i članom 11.

„Sloboda znanja će biti narušena čak i u slučaju da 'Vikipedija' ostane oaza u filtriranoj pustinji interneta“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi AP, najkontroverzniji deo predloženih izmena Zakona o autorskim pravima u EU odnosi se na to da bi i društvene mreže Jutjub i Fejsbuk morale da preuzmu odgovornost za sav materijal zaštićen autorskim pravima, koji korisnici kače na te platforme.

Pristalice izmena kažu da će ovakav način osigurati da autori, umetnici i novinari dobiju zasluženu kompenzaciju za svoj rad, dok kritičari smatraju da će izmene ograničiti slobodu govora i narušiti kreativnost na internetu, prenosi AP.

Evropski parlament izjasniće se o izmenama Zakona 26. marta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво