Industrija 4.0. i promene kojih se ne treba plašiti

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu završio je pripremu master programa u oblasti četvrte industrijske revolucije. „Reč je o involviranju onoga što je ostvareno u nauci, pre svega u informacionim i u informaciono-komunikacionim tehnologijama – u klasičnu proizvodnju kakvu smo ranije znali“, rekao je profesor dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je raspisalo konkurs za izbor master studijskih programa iz oblasti informacionih tehnologija, programiranja, analize podataka, organizacije i upravljanja.

„Mi kao Mašinski fakultet smo ovih dana u intenzivnim razgovorima sa našim kolegama sa Matematičkog fakulteta i nemačkom kompanijom 'Festo', koja prednjači u tom spoju inženjerstva i univerziteta“, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a dekan Mitrović.

Dodao je da je cilj da se u tom partnerstvu ponudi studijski program uz uverenje da će dobiti podršku jer je nesumnjivo potreban, pošto pored, kako je rekao, kolega sa Elektrotehničkog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka, Mašinski fakultet nadopunjava potrebu društva da se digitalizuje.

Mašinski fakultet takođe očekuje i akreditaciju za osnovne akademske studije „Informacione tehnologije u mašinstvu“.

„Mi kao fakultet smo već organizovali 14 panela i razgovora na temu industrijska revolucija 4.0. Sada je moguće napraviti pomak da sa svih, a pogotovo sa, za po ljude opasnih mesta, izvučemo ljude, da upravljanje procesom proizvodnje organizujemo na drugi način“, kaže Mitrović.

Podsetio je da je koncept Industrija 4.0. prvi ponudila Nemačka.

„U međuvremenu, 38 država je napravilo svoj odgovor na to što je uradila Nemačka. Neki to zovu projektom, neki platformom, neki novim pristupom, neki novom filozofijom, a ja bih rekao da Industrija 4.0. predstavlja svaku od ovih komponenti na svoj način“, izjavio je profesor.

Mitrović je dodao da je reč o novoj paradigmi za proizvodnju koja će obeležiti naredne godine i decenije.

„Korišćenjem savremenih učila, pre svega tableta, sa podrškom u bazama znanja, moguće je potpuno drugačije funkcionisati, ljudima koji imaju odgovornost u upravljanju velikim sistemima je mnogo lakše i jednostavno svet će drugačije funkcionisati, od tih promena se ne treba plašiti. One su sve u funkciji omogućavanja lakšeg, ugodnijeg života ljudi“, objasnio je Mitrović.

Dekan Mašinskog fakulteta je zaključio da je, u tom smislu, uloga obrazovanja da se prilagodi drugom načinu funkcionisanja i smatra da je, osim promena koje se dešavaju u visokom obrazovanju, mnogo toga učinjeno i na nivou srednjoškolskog i osnovnog obrazovanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво